Caută
Close this search box.

Trump confirmă că retragerea americană din Siria va fi lentă

donald Trump

Preşedintele american Donald Trump a confirmat luni că retragerea trupelor americane din Siria va fi lentă, reafirmându-şi totodată succesul în faţa grupării Statul Islamic (SI) din regiune, relatează AFP, Reuters şi dpa, citate de Agerpres.

„SI a dispărut practic, ne trimitem încet trupele acasă pentru a-şi revedea familiile, continuând să combatem ce a mai rămas din SI”, a transmis Trump pe Twitter.

„Dacă altcineva decât Donald Trump ar fi făcut ce am făcut eu în Siria, care era un bazar infestat de Statul Islamic atunci când eu am devenit preşedinte, ar fi fost erou naţional”, a asigurat totodată liderul de la Casa Albă, apreciind în acelaşi timp că „rezultatele sunt MULT MAI BUNE decât am prevăzut”.

Pe 19 decembrie, Trump a anunţat retragerea celor circa 2000 de militari americani desfăşuraţi actualmente în nordul Siriei, în cea mai mare parte forţe speciale care iau parte la combaterea SI şi la pregătirea forţelor locale în zonele recucerite de la jihadişti.

La scurt timp, secretarul american al Apărării, Jim Mattis, a anunţat că va demisiona la finalul lunii februarie, recunoscând o serie de divergenţe cu Trump.

Un răspuns

  1. SUA a anuntat prin vocea tremuranda a locatarului de la „1600 Pennsylvania Avenue NW, Washington D.C” ca s-a informat, a analizat si a concluzionat (in „forurile” lui) ca retragerea din Siria, (inexplicabil de tazie, nota autorului) este pe cale sa „fie”.
    Eu zic ca nu va fi (cel putin „prea” repede sau nu mai „repede” decat retragerea din Afganistan sau Irack) adica pana cand „marele vecin de la apus” nu va „cantari”, bineinteles in moneda „de schimb”, cat a „investit”, care-i este „profitul” si oarecum „didactic”, care-i este „rentabilitatea”.
    Indivizii astia chiar nu sunt prosti si inteleg ca un „cap de pod” castigat prin forta si apoi pierdut (fireste) din „lipsa de motivatie, argumentatie si prea multa lamentatie”, un rapt a`la „primavara araba” in care, iata li s-a dovedit stiintific ca o agresiune impotriva aliatilor Rusiei, are o valoare simbolistic – militara egala cu o agresiune impotriva statului rus si nu trebuie pierdut el, acest „cap de pod” care a costat SUA zeci si sute de miliarde, inutil, nejustificat si prostesc (unde este DNA-ul lor ca s-o intrebe in sfarsit, pe nevasta amantului Monica`i Levinskhi si pe protectorului ei, Obama „cum si de ce”) si asta doar din punctul lor de vedere, nu si din punctul de vedere al statelor distruse, al sutelor de mii de oameni ucisi (cred ca mai mult de o treime erau copii).
    Aceste „vieti” fara voce, impuscate, amestecate cu pamantul de vreun obuz sau umilite de vreun „reprezentant al acestei mari natii” inainte de a fi ucisi fara mila au dreptul, macar la o depozitie „soptita”, macar la o „liturghie”, asa cum sunt ei astazi, amestecati cu praful si nisipul, efigii ale unei lumi, doar „enuntate” dar care nu mai exista de mult sau nu a existat (probabil) niciodata. Umanitatea, dragostea, liberul arbitru, lumina, aerul curat, campia verde intesata de flori, apa „susotind” in vaduri, vantul, cantecul pasarilor si al nostru, ochii deschisi, inspiratia, rasetul copiilor, grija parinteasca, zambetul, clipa, intelesul… Parca ne viseaza cineva (chiar si pe noi, cei inca in viata).
    Ce ar putea astepta aceasta „mare natie” de la acest taram pe care (bineinteles, nu singura ca forta dar singura ca decizie) la distrus pentru cel putin 2 generatii si 3-4 decenii?
    De ce copii unora pot sa aiba (in mod decent) un acoperis, parinti, imbracaminte, hrana, un program de viata, invatamant, Internet, „tabla digitala”, DisneyLand, zambete la trezire si mangaieri si povesti la culcare iar copii altora (impreuna cu parintii lor disperati) isi „joaca la ruleta” fiecare clipa a vietii, fara nimic (nici macar nu inteleg cat „fara” este in „existenta” lor) nascuti amarati, nascuti speriati, stresati si predispusi infantil la boli cunoscute sau nu, inclinati (natural, fireste) spre violenta, intoleranta si ura, in forma ei maligna, suicid si asasinate?
    „Muică!
    Fieru și oțălu`
    Tot să ruginească
    Trupșorelu tău
    Să nu putrezească
    Că m-ai înșelat.”

    Unde mai exista increderea, ne impopotanam cu simboluri efemere, cheltuim miliarde pentru a intelege modul de viata al altor fiinte de pe planeta (accept conditionat), cheltuim sute de miliarde pentru a amplasa obiecte in medii ostile (refuz conditionat), cheltuim mii de miliarde pentru inarmarea de „generatia a sasea” (refuz neconditionat).
    Voi care ati facut asta si o faceti in „forma continuata”, voi „ce ati dus moartea la perfectiune” spuneti-ne ce vreti de la noi „aceasta ceata pribegita”, pentru a fi multumiti cu „viata voastra”, ca nu mancati cu trei guri, ca nu traiti cu trei suflete, ca nu se „intuneca cerul” cand „plecati etern” din casele voastre de zeci de milioane de dolari si nici dracu` nu va masura cat ati castigat sau ati pierdut la cazinou sau cate „obosite” v-au trecut prin alcov?
    De ce nu puteti evolua, de ce nu puteti trece la un nou nivel, de ce nu intelegeti ca un era „vestul salbatic” si alta este „societatea deschisa” a lui Soros?
    Domnule Trump, am mai spus-o, lumea asta (buna sau rea) in integralitea ei a fost creata de barbati. Am spus barbati, nu conteaza parul (uneori parul prost fuge de capul destept sau invers), barbatii insa au obligatia naturala de a se ocupa de toate problemele, incepand cu limitele universului vizibil, aflat in axpansiune (univers care este responsabil insa de doar 5% din masa universului existent) continuand cu cele ale galaxiei, sistemului solar, cele pamantesti si lumesti si terminand cu gardul care delimiteaza proprietatea familiei lor (dincolo, in interiorul proprietatii este responsabilitatea femeilor).
    Si retragerea asta din Siria (va inteleg sentimentul masculin dar aceasta problema cu „retragerile” nu are in ea nimic „monden”) pe langa faptul ca va aduce blamul conationalilor (mari democrati) daca nu o faceti repede s-ar putea sa va mai coste (nu stiu, macar) cateva zeci de miliarde.
    Veni, vidi, vici. Parearea mea.
    Si calatorului ii sade bine cu drumul dar am ramas dator.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri