Caută
Close this search box.

Xi Jinping: Taiwanul „trebuie și va fi” reunit cu China

xi jinping

Președintele chinez, Xi Jinping, a cerut locuitorilor din Taiwan să accepte că „trebuie și vor fi” reuniți cu China, relatează BBC.

Într-un discurs care a marcat 40 de ani de la începutul îmbunãtãțirii legãturilor, el a reiterat apelul Beijingului de unificare pașnică pe baza unei singure țări și a două sisteme. Cu toate acestea, el a avertizat, de asemenea, că China a rezervat dreptul de a folosi forța.

În timp ce Taiwanul este de-facto auto-guvernat și independent, nu a declarat niciodată în mod oficial independența față de continent.

Beijing consideră insula o provincie separată și comentariile lui Xi sunt în concordanță cu politica îndelungată a Chinei față de reunificare. Xi a declarat că ambele părți sunt parte a aceleiași familii chineze și că independența taiwaneză a fost „un curent advers din istorie și un sfârșit mort”. Poporul taiwanez „trebuie să înțeleagă că independența va aduce numai greutăți”, a spus Xi, adăugând că Beijingul nu va tolera niciodată nici o formă de activitate care să promoveze independența taiwaneză. În schimb, unificarea a fost „o cerință inevitabilă pentru întinerirea mare a poporului chinez”, a susținut el. El a subliniat, de asemenea, că relațiile cu Taiwan au fost „parte a politicii interne a Chinei” și că „interferența străină este intolerabilă”.

Beijingul „își rezervă opțiunea de a lua toate măsurile necesare” împotriva forțelor externe care interferează cu reunificarea pașnică și cu activitățile separatiste din Taiwan.

Un răspuns

  1. Ei, iata o voce. Si nu este una „oarecare”. Este vocea celui mai mare PIB al planetei (ori trei).
    Chinezii, cel mai mare producator al lumii, au bani sa cumpere jumatate din ceva (oricare ar fi acel „ceva”).
    In principal metodele lor de a-si exprima vointa, dupa 3-4 temenele, este neconflictuala, rugatoare chiar si justificata de tomuri intregi de argumentari istorice, nationale, economice si militare, dar ferma.
    Atitudinea lui Tsai Ing-wen, un „biet acolit” al mediilor financiare din Taiwan (ca si in Romania, o mai scriu inca cu „majuscula prima”) are „agenda” incarcata de „directive”, la fel ca si Coreea de Sud (aceste „state destelenitoare de pamanturi, neam si tara”), provinciile romanesti nefiind niciodata atat de apetente inspre obedienta (eram supusi Portii) cum sunt aceste creatii artificiale care se cred importante „in sine”, si fara a intelege ca din start aceste „state” nu sunt destinate a fi decat „unelte” ale intereselor „cuiva”. Sau poate inteleg si doar semneaza „statul de plata”. Pacat.
    China in principal, tace. Iar atunci cand vorbeste are (prin cuvantul exprimat) toate acoperirile necesare, de la ceaiul de protocol si pana la tuburile deschise ale rachetelor nucleare, nu cred ca cineva se mai poate insela.
    Tocmai de accea imi permit o opinie umila (pentru voi, care inca mai puteti), spuneti-le ca acest stat nu s-a aflat niciodata in incorsetari militare precum cele 2 mari puteri nucleare si cu „mici exceptii” este posibil sa ceara cam tot ce se poate lua si care chiar sa ia. Una dintre puterile nucleare va tace iar cealalta nu va putea face nimic.
    Nu am putea sa facem o „intelegere”? Ca oricum, conflictual nu „castigam” nimic pentru „tara noastra” ori cu Taiwan in China sau la „cheremul independent” al unor companii locatare in SUA ori cu „nimicul” pe care oricum il avem deja.
    Este posibil sa „facem ceva” macar la nivelul ideilor sau la un nivel chiar lipsit de realism si „fara cauza” sau „inregimentare gratuita”?
    E putin mai mult decat facem astazi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri