Caută
Close this search box.

Discursul lui Trump în fața Congresului SUA: Cere unitatea națiunii

Președintele Donald Trump a cerut marți americanilor, într-un discurs privind starea națiunii, să fie uniți încercând să întoarcă pagina încărcată cu doi ani de turbulențe și discordie între oameni și să-l transforme într-un lider național bipartizan, informează AFP.

Însă, democrații din opoziție au respins aproape instantaneu propunerea, în timp ce insistența fermă a lui Trump asupra construirii zidului de graniță dintre SUA și Mexic a promis noi conflicte politice în viitorul apropiat.

Uneori glumeț, alteori pasional, Trump a spus Congresului și unui public media uriaș că „trebuie să respingem politica de răzbunare, rezistență și pedeapsă – și să îmbrățișăm potențialul fără limite al cooperării, al compromisului și al binelui comun”. În ceea ce privește politica externă, Trump și-a reafirmat hotărârea de a scoate trupele americane din Afganistan și din Siria cât mai curând posibil. Și a anunțat că își va extinde diplomația personală cu Coreea de Nord, întâlnindu-se cu liderul Kim Jong-un în perioada 27-28 februarie în Vietnam.

Trump a prezentat ceea ce speră că va rămâne cea mai puternică carte cu alegătorii – „cea mai tare economie din lume”. El a cerut, de asemenea, un impuls bipartizan pentru eradicarea epidemiei SIDA în Statele Unite într-un deceniu. Dar scopul principal al discursului, plin de o retorică crescândă și întreruptă continuu de aplauzele republicanilor, a fost acela de a anunța un ton prezidențial nou, mai incluziv, înaintea cererii de realegere a lui Trump în 2020. Problema este că, în doi ani de la administrarea sa, Trump a condus o țară deja polarizată într-o dezbatere amară și chiar violentă asupra  aproape a fiecărui aspect al politicii. Diviziunea a fost puternică din momentul în care Trump a intrat în Camera Camerei Reprezentanților, cu republicani care se zbăteau să-și scuture mâinile, dar cei mai mulți dintre democrați au stat deoparte. Și în momentul în care Trump a deschis un subiect preferat de a construi un zid pe frontiera mexicană pentru a opri o „atacul” imigranților ilegali, democrații au dat din cap. O decizie a femeilor democratice de a purta alb, în ​​onoarea mișcării sufragetelor din secolul al XX-lea, a fost văzută ca o mustrare vizuală la adresa lui Trump.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri