Caută
Close this search box.

Fenomenul care are loc pe Marte, în fiecare noapte!

O echipă de cercetători de la Centrul Național de Cercetare în Știință din Paris a realizat un studiu, publicat în ”Nature Geoscience”, care oferă detalii neașteptate despre Marte. Noile date pot schimba modul în care experții plănuiesc explorarea și chiar colonizarea planetei Marte.

Experții au aflat că pe Planeta Roșie ninge în fiecare noapte. Desigur, ninsoarea de acolo nu seamănă cu ce putem vedea pe Pământ în fiecare iarnă. Sunt doar reprize scurte, spontane, care au loc doar în anumite condiții și care seamănă mai curând cu o ploaie înghețată.Norii trebuie să fie foarte joși, la numai 1-2 kilometri altitudine, altfel zăpada se va evapora până să ajungă la sol, scrie IFL Science. Pe Marte atmosfera este foarte subțire, de aceea planeta nu prea beneficiază de o „izolație termică”. Astfel, noaptea temperatura scade până la -125 grade Celsius în zona polilor. Ziua însă, sub lumina solară, temperatura de la suprafața planetei crește și apa se evaporă, formând astfel nori de joasă presiune. Noaptea, sub temperaturi extrem de scăzute, norii se cristalizează rapid și astfel apar scurtele furtuni de zăpadă, care arată mai curând ca o ploaie de cristale de gheață. Unele cristale de gheață ajung la sol, însă altele se evaporă. De aceea, fenomenele sunt și foarte greu de observat de către roboții care explorează planeta. Numai Mars Phoenix a detectat până acum aceste precipitații de gheață.

Pe Marte au fost descoperite, în zona polilor, și calote de gheață mai mari decât Groenlanda. Această gheață nu este însă formată din apă, ci din dioxid de carbon înghețat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri