Caută
Close this search box.

Luptă pentru putere în Venezuela: Guaido încearcă să obțină sprijinul Rusiei și Chinei

Jocul global între țările care doresc ca președintele venezuelean Nicolas Maduro să rămână la putere și cei care încearcă să îl forțeze să demisioneze crește în intensitate, în timp ce liderul opoziției, Juan Guaido, a făcut unele propuneri aliaților rivalului său Rusia și China, informează Reuters.

Guaido a declarat pentru Reuters că a trimis comunicări ambelor puteri, care sunt creditorii străini ai Venezuelei și îl susțin pe Maduro în Consiliul de Securitate al ONU, în ciuda îngrijorărilor legate de capacitatea țării de a plăti în numerar. Liderul în vârstă de 35 de ani a susținut că interesele Rusiei și Chinei ar fi cel mai bine reprezentate prin schimbarea puterii în Venezuela, membru al OPEC care are cele mai mari rezerve de petrol din lume, dar se află în dificultăți financiare. „Ceea ce se potrivește cel mai mult cu Rusia și China este stabilitatea țării și schimbarea guvernării”, a spus Guaido. „Maduro nu protejează Venezuela, nu protejează investițiile cuiva și nu este o afacere bună pentru aceste țări”.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe chinez, Geng Shuang, întrebat dacă China a ținut legătura cu Guaido, a declarat că „menține o comunicare strânsă cu toate părțile prin diverse mijloace referitoare la situația din Venezuela”. Cooperarea Chinei cu Venezuela s-a bazat pe principiul egalității, avantajului reciproc și dezvoltării comune, a declarat el reporterilor de la Beijing. „Credem că, indiferent de evoluția sau schimbarea situației, cooperarea dintre China și Venezuela nu va fi afectată”.

Presiunea intensă este condusă de Statele Unite, care împreună cu majoritatea celorlalte țări din emisfera vestică îl recunosc pe Guaido drept președintele interimar al țării, argumentând că Maduro a furat alegerile din cea de-a doua legislatură. Statele Unite au impus luni sancțiuni împotriva firmei petroliere deținute de Venezuela, menite să-l convingă pe Maduro să renunțe.

Fost lider de sindicat, șofer de autobuz și ministru de externe, Maduro, în vârstă de 56 de ani, care a preluat funcția pentru prima dată în 2013, s-a confruntat cu valuri de proteste în ultimii ani, când a prezidat o hiperinflație și lipsă cronică de alimente. Aproximativ 3 milioane de venezuelani au părăsit țara. Un expert din SUA a avertizat joi că sancțiunile asupra petrolului. ar putea agrava criza umanitară.

Cu Venezuela în criză economică profundă, tentativele geopolitice au atras, de asemenea, statele Europei și Americii Latine, precum și părți din Orientul Mijlociu. Guvernul american a avertizat Rusia și alte țări de „jafurile de ultimă oră” de petrol și aur, după ce Reuters a anunțat că Venezuela intenționează să vândă aur din seifurile băncii centrale către Emiratele Arabe Unite în zilele următoare, în schimbul unor euro în numerar, citând o sursă superioară. Senatorul senatorului american, Marco Rubio, a trimis un mesaj pe Twitter ambasadei Emiratelor Arabe Unite la Washington, avertizând că cineva care transportă aurul venezuelean ar fi supus sancțiunilor SUA.

Statele Unite monitorizează, de asemenea, comerțul dintre aliatul său Turcia și Venezuela și va lua măsuri dacă va judeca sancțiunile care au fost încălcate, a afirmat un oficial american. Președintele Turciei, Tayyip Erdogan îl susține pe Maduro, după ce l-a sunat săptămâna trecută să-și exprime sprijinul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri