Caută
Close this search box.

Mormântul lui Karl Marx a fost vandalizat, ”Doctrina urii”, ”Arhitectul genocidului” – asta scria cu vopsea roşie pe mormânt

Mormântul lui Karl Marx

Monumentul funerar al lui Karl Marx din cimitirul Highgate, din nordul Londrei, a fost vandalizat pentru a doua oară în această lună, relatează duminică agenţia DPA, citată de Agerpres. Cuvintele ”Doctrina urii” şi ”Arhitectul genocidului” s-au numărat printre cele scrise cu vopsea roşie pe piatra funerară a filosofului german, conform Press Association.

Actul de vandalism vine după ce la 4 februarie marmura a fost spartă cu ciocanul, iar epitaful lui Marx, al soţiei sale şi al unui nepot au fost deteriorate.

În cadrul unui mesaj publicat pe un cont de Twitter neverificat, conducerea cimitirului a descris ultimul incident drept ”Absurd. Stupid. Ignorant”.

”Indiferent ce credeţi despre moştenirea lui Marx, nu aceasta este calea prin care să o subliniaţi”, au adăugat reprezentanţii Highgate.

Mormântul a devenit în ultimii ani o destinaţie populară printre tinerii din toată lumea, notează DPA. Marx şi filosofia sa au revenit în atenţie de la declanşarea crizei financiare internaţională, în 2008. Însă, atacurile comise asupra mormântului, indică faptul că există persoane care nu au o părere apreciativă la adresa lui Marx.

Poliţia metropolitană a declarat pentru Press Association că a fost înştiinţată sâmbătă cu privire la comiterea unui act de vandalism. ”Nu au fost făcute arestări. Lansăm un apel ca orice persoană care deţine informaţii să ne contacteze”, a declarat un purtător de cuvânt.

Şi alte monumente din Londra au fost atacate în ultimele săptămâni. Printre altele, a fost aruncată vopsea pe o statuie a fostului prim-ministru Winston Churchill şi pe o sculptură în onoarea comandamentului pentru bombardamente al forţelor aeriene britanice (Royal Air Force) din Green Park.

Scrierile lui Marx, în special ”Capitalul” şi (în colaborare cu Friedrich Engels) ”Manifestul Partidului Comunist” au fost folosite ca argumente ideologice de regimurile comuniste din întreaga lume.

Karl Marx (1818-1883) a trăit la Londra din 1849 până la moartea sa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri