Caută
Close this search box.

Negocieri Brexit: Theresa May se întoarce la Bruxelles pentru un set nou de discuții

Primul ministru britanic, Theresa May, se va întoarce la Bruxelles pentru a continua discuțiile Brexit cu Uniunea Europeană, informează BBC.

Premierul încearcă să renegocieze oprirea irlandeză – polița de asigurare pentru a împiedica returnarea controalelor vamale la frontiera irlandeză. Este de așteptat ca May să solicite asigurări obligatorii din punct de vedere juridic că garanția de reținere nu se va extinde pe o perioadă nedeterminată. Cu toate acestea, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat că nu se așteaptă la un „progres” al negocierilor.

Politica de retragere face parte din acordul de retragere, May a fost de acord cu UE și a devenit unul dintre principalele motive pentru care afacerea sa Brexit a fost votată în Parlament în ianuarie. Criticii se tem că ar lăsa Marea Britanie legată de o uniune vamală cu UE pe termen nedefinit și să vadă Irlanda de Nord tratată diferit.

Deputații au sprijinit-o pe May pentru a renegocia politica printr-un vot la începutul acestei luni și a spus că „muncește din greu pentru a asigura schimbările obligatorii din punct de vedere juridic” pe care Parlamentul le dorește. Dar UE a refuzat în mod constant să facă schimbări.

Cancelarul Philip Hammond a declarat marți seara că guvernul a acceptat că UE nu va fi de acord să înlocuiască măsurile de protecție contra frontierei irlandeze cu alternative tehnologice în timp util pentru data programată Brexit la 29 martie. Așa-numitul „Malthouse Compromise” – propus de „Remainers” și „Leavers” – a inclus propuneri de utilizare a tehnologiei și controale la distanță de la graniță pentru a se asigura că oprirea nu se va activa niciodată. Dar Hammond a spus că speră că soluția tehnologică va face parte din negocierile pe parcursul următoarelor 21 de luni privind relația viitoare a Marii Britanii cu UE. El a adăugat că modificările obligatorii din punct de vedere juridic pentru a garanta că sistemul de blocare nu va deveni permanent „ar aduce nucleul majorității pentru o afacere în Camera Comunelor”. Liderii pro-Brexit Jacob Rees-Mogg și Steve Baker au insistat că au fost mulțumiți de acest aranjament, spunând că propunerile Malthouse au fost „vii și nevătămate”.

Jeremy Corbyn a anunțat, de asemenea, că va merge la Bruxelles pentru a se întâlni joi cu negociatorul-șef al UE, Michel Barnier. Liderul laburiștilor a declarat că vor discuta despre propunerile Brexit ale partidului său – inclusiv o uniune vamală permanentă și o relație puternică cu piața unică – și că a fost o „necesitate” să nu se ia nimic de pe masă.

Secretarul Brexit, Stephen Barclay, a actualizat cabinetul cu privire la discuțiile cu Barnier marți. Întâlnirea, în ceea ce privește problema de oprire irlandeză, a fost descrisă ca fiind „productivă”, dar domnul Barnier „și-a exprimat îngrijorarea”.

În acel moment, un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a declarat: „UE27 nu va redeschide acordul de retragere. Nu putem accepta o limită de timp la clauza de blocare sau la o clauză de ieșire unilaterală – și vor fi organizate discuții în această săptămână pentru a vedea dacă se poate găsi o cale prin care să se obțină cel mai larg sprijin posibil în parlamentul britanic și să se respecte liniile directoare convenite de Consiliul European”.

Între timp, secretarul de externe Jeremy Hunt, într-un discurs la Berlin mai târziu, va spune că toate părțile din procesul Brexit au o „mare responsabilitate” pentru a asigura că acordul privind retragerea Regatului Unit este atins cu succes.

Premierul a promis că va reveni la Parlament pentru a-și actualiza deputații din nou pe 26 februarie și, dacă nu ar avea o înțelegere până atunci, le va da un cuvânt de spus cu privire la următoarele etape fără caracter obligatoriu a voturilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri