Caută
Close this search box.

O prințesă thailandeză candidează pentru funcția de prim-ministru

O prințesă thailandeză va candida pentru funcția de prim-ministru în alegerile viitoare, într-o întorsătură uimitoare, care pune față în față profilul regal și șeful juntei de guvernământ, care spera să-și mențină controlul asupra politicii, informează AFP.

Prințesa Ubolratana, sora mai mare a regelui thailandez Maha Vajiralongkorn, a apărut ca un candidat al partidului Thai Raksa Chart, condus de clanul politic Shinawatra. „Consiliul de Administrație este de acord că numele prințesei Ubolratana, o persoană educată și pricepută, este cea mai potrivită alegere”, a declarat reporterilor liderul partidului, Preechapol Pongpanich. Partidul se află sub tutela lui Thaksin Shinawatra, un ex-premier miliardar auto-exilat, care stă în centrul schismei politice dureroase de zeci de ani din Thailanda – disprețuită de armata și elita din Bangkok, dar adorată de săracii din mediul rural.

Anunțul înseamnă că un partid legat de Shinawatras cu un candidat regal va prelua direct partidul militar, al cărui candidat propriu a fost anunțat, de asemenea, vineri ca fiind liderul juntei Prayut Chan-O-Cha. Prayut a condus junta timp de aproape cinci ani, scriind o nouă Constituție în încercarea de a reforma întregul sistem politic pentru a se asigura că armata are un punct de sprijin asupra puterii după alegerile din 24 martie. Dar intrarea șoc a Ubolratanei în vârstă de 67 de ani ar putea arunca în pericol planurile armatei.

Într-o zi dramatică pentru politică, Prayut și-a declarat candidatura la câteva momente după prințesă. „Sunt de acord să accept invitația lui Phalang Pracharat de a mă nominaliza pentru a fi numit premier”, a spus el într-o declarație neobișnuit de conciliatoare, transmisă de mass-media. „Vreau să asigur că nu intenționez să mă agăț de putere. Nu este ușor pentru mine să iau decizia … este un moment crucial pentru țară”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri