Caută
Close this search box.

Putin dă „raportul anual” în fața unei scăderi fără precedent a ratingului său

vladimir Putin

Președintele rus, Vladimir Putin, va transmite miercuri adresa sa anuală privind starea națiunii, în fața unei scăderi fără precedent a ratingului său, informează AFP.

Aceasta va fi prima adresă a liderului în vârstă de 66 de ani în fața ambelor camere ale Dumei ruse, de când a fost ales pentru al patrulea mandat prezidențial acum un an, prelungind „domnia” până în 2024.

Anul trecut, Putin a folosit adresa pentru a dezvălui un nou arsenal de arme într-un discurs de aproape două ore, care a uluit Occidentul și mulți din Rusia. Vorbind cu două săptămâni înainte de realegerea lui, Putin a promis Rusiei standarde mai înalte de trai și a salutat puterea militară a Moscovei, pe măsură ce relațiile cu Occidentul au atins minimul după Războiul Rece. După discursul său, s-a bucurat de cel mai înalt grad de aprobare de la venirea sa la putere în 1999.

Dar un an mai târziu, Putin își vede popularitatea în scădere drastică în fața unor probleme economice. O reformă extrem de nepopulară care ridică vârsta de pensionare, pe care Putin a semnat-o în octombrie, a condus la o scădere radicală a sprijinului său. Un sondaj realizat de Centrul independent Levada din Rusia, lansat în luna ianuarie, a arătat un rating de aprobare de 64%, mai scăzut decât înainte de anexarea Crimeei de către Moscova în urmă cu cinci ani. Un alt sondaj Levada în octombrie a constatat că doar 40% dintre ruși ar vota pentru Putin dacă vor avea loc alegeri.

Analistul politic Aleksei Mukhin prezice că discursul lui Putin din acest an se va concentra în primul rând pe „politica internă și pe economie”, care a suferit de când a fost lovită cu sancțiuni occidentale în 2014 privind rolului Moscovei în conflictul din Ucraina. Potrivit unei surse importante a postului de televiziune rus Dozhd, cea mai mare parte a discursului lui Putin va fi dedicată „subiectelor pozitive” cu care „oamenii se pot identifica”. Potrivit sursei, politica externă va avea o importanță secundară în discurs și, în schimb, Putin se va concentra pe chestiuni precum programul spațial al Rusiei și găsirea unor soluții la problemele țării privind eliminarea deșeurilor.

Analistul Dmitri Orlov a declarat că Putin ar avertiza probabil despre „amenințările externe” cu care se confruntă Rusia. În ceea ce privește politica externă, Orlov a declarat că Putin se va concentra pe retragerea SUA de la un tratat cheie de control al armelor între Moscova și Washington.

Potrivit lui Mukhin, Putin va acoperi, de asemenea, criza din Venezuela, unde Moscova a acuzat Occidentul de „ingerință distructivă” și a stat alături de președintele său aliat, Nicolas Maduro. Liderul rus poate menționa succesul aliatului său sirian, președintele Bashar al-Assad, în recucerirea majorității teritoriului țării de la rebeli și jihadiști datorită sprijinului armatei ruse, a adăugat Mukhin.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri