Caută
Close this search box.

Raport de ţară devastator despre România al Comisiei Europene! Ne-am întors în anul 2003!

dragnea

Raportul 2019 la şase luni al Comisiei Europene privind România, dat publicităţii miercuri, este extrem de critic în privinţa măsurilor pe care Coaliţia PSD-ALDE le-a luat în domeniul justiţiei.

Potrivit Comisiei, „progresele înregistrate în lupta împotriva corupţiei au suferit regrese semnificative”, iar „independenţa judecătorilor şi a procurorilor a fost afectată de modificările recente aduse legilor justiţiei”.

DNA a fost o ţintă predilectă a presiunilor, inclusiv a criticilor dure în spaţiul public şi în mass-media formulate de politicienii de rang înalt, se mai arăta în raport.

Pasaje semnificative din raportul de ţară la capitolul justiţie

Principalele instituţii de combatere a corupţiei s-au confruntat cu o presiune tot mai mare, ceea ce ridică semne de întrebare cu privire la capacitatea lor de a continua lupta împotriva corupţiei.

Modificările în curs ale Codului penal şi ale Codului de procedură penală ar putea slăbi şi mai mult lupta împotriva corupţiei şi a altor infracţiuni grave, subminând progresele înregistrate în ultimii 10 ani.

Modificările aduse legilor justiţiei au subminat independenţa judecătorilor şi a procurorilor, precum şi încrederea opiniei publice în sistemul judiciar. Legile modificate au intrat în vigoare în iulie şi octombrie 2018.

Acestea cuprind o serie de măsuri care slăbesc garanţiile juridice de asigurare a independenţei sistemului judiciar, mai ales noile dispoziţii privind răspunderea materială a magistraţilor pentru hotărârile luate, crearea unei secţiuni speciale de urmărire penală pentru anchetarea infracţiunilor comise de magistraţi, un sistem nou de pensionare anticipată, restricţiile privind libertatea de exprimare a magistraţilor şi noi motive de revocare a membrilor Consiliului Superior al Magistraturii, precum şi măsuri care slăbesc în special sistemul de control şi echilibru care stă la baza independenţei operaţionale a procurorilor.

Există riscul ca aceste elemente – atât separat, cât şi împreună – să creeze presiuni asupra judecătorilor şi procurorilor şi, în cele din urmă, să submineze independenţa, eficienţa şi calitatea sistemului judiciar.

Această preocupare a fost exprimată şi de o serie de observatori externi, în principal de Comisia de la Veneţia a Consiliului Europei (2018a) şi de Grupul de state împotriva corupţiei (GRECO, 2018). De asemenea, modificările ridică semne de întrebare cu privire la capacitatea procurorilor de a combate în continuare corupţia la nivel înalt cu acelaşi grad de independenţă (Comisia Europeană, 2018f).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri