Caută
Close this search box.

Zbor de fluturi, de dragoste si armonie in sala Ateneului Roman

Cele doua concerte ale Filarmonicii George Enescu din Bucuresti de joi si vineri  – 14 si 15 februarie 2019 -vin cu o minunata alegere de partituri: Constantin Silvestri – Preludiu si fuga, Chen gang/ He Zhanhao  – Butterfly lovers – Concert pentru vioara si orchestra, Modest Musorgski – Tablouri dintr-o expozitie.

Introducerea romaneasca a serii este minunat aleasa si imbucuratoare de a promova partituri de mare valoare ale muzicii romanesti. Constantin Silvestri a studiat compozitia cu Mihail Jora si pianul cu Florica Musicescu dar a fost un autodidact in directia dirijatului. În perioada 19481956, Constantin Silvestri a predat la Conservatorul din București, unde a creat o valoroasă clasă de dirijorat. Printre studenții săi se numără celebrul dirijor Sergiu Comissiona. Partitura „Preludiu si fuga” a scris-o la 17 ani si tot la aceasta varsta a debutat ca dirijor, fiind la pupitrul Orchestrei Romane de Radiodifuziune in 1930 ca maestru al propriei lucrari.

Maestrul dirijor austriac de origine chineza este cel mai in masura sa inteleaga si sa dirijeze o partitura a doi compozitori chinezi: He Zhanhao (1933) si Chen Gang (1935) scrisa in perioada studiilor la Conservatorul din Shanghai. Lucrarea scrisa in 1959 pentru  orchestra si vioara solo  – interpretata in aceasta seara de Gabriel Croitoru – este o minunata descriere muzicala a legendei cu acelasi nume. Traditia urmeaza si scala de cinci trepte utilizata in melodiile chinezesti, find usor de identificat ca melos asiatic in ciuda tonalitatilor armonice care o acompaniaza. Vioara solista este simbolul personajului principal Zhu Yingtai si violoncelul care ii raspunde este iubitul – Zhu Yingtai.

Auditia serii se incheie cu descrierea minunata a lui Modest Musorgski – Tablouri dintr-o expozitie. Cine nu cunoaste aceasta partitura trebuie sa o audieze si cine o stie cu siguranta va savura o noua auditie a celor zece parti care descriu o galerie care zugraveste viata in complexitatea ei, cu bucurii si drame. Partitura  s-a nascut in urma impresiei profunde a  vizitarii expoziției  dedicată lucrărilor arhitectului Victor Hartmann in 1874 si este o descriere a plimbarii prin galeria cu atat de multe imagini si sentimente contrastante. Ravel a orchestrat in 1922 aceasta lucrare pianistica de o virtuozitate si o sensibilitatea uimitoare si oriunde i lume s-a cantat , a impresionat publicul si a avut puterea de a duce temele rusesti si imaginile vazute de Musorgski si transmise muzical catre cei care audiaza lucrarea .

Un concert minunat in care zona romaneasca, asiatica si apoi ruseasca vin sa redea publicului auditor al Ateneului Roman stari unice, muzica dovedindu-se o uriasa putere a energiilor pozitive si a starii de bine pentru minte si suflet.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri