Caută
Close this search box.

Acordul Brexitului, respins pentru a treia oară. Tusk convoacă un summit UE pe 10 aprilie

brexit

Camera Comunelor a respins vineri, a treia oară – cu 344 la 286 de voturi – acordul Brexitului al Theresei May, relatează The Guardian.

Donald Tusk a convocat un summit pe 10 aprilie, în urma respingerii acordului Brexitului în Camera Comunelor.

Theresa May şi-a exprimat vineri ”regretul profund cu privire la faptul că această Cameră (a Comunelor) a fost incapabilă să susţină ieşirea din Uniunea Europeană în mod ordonat”, relatează BBC News. Preşedintele Consiliului European Donald Tusk a convocat vineri un summit în 10 aprilie, în urma respingerii acordului Brexitului în Camera Comunelor, potrivit BBC News.

O ieşire a Regatului Unit din Uniunea Europeană (UE) fără acord, la 12 aprilie, ”este de-acum un scenariu probabil”, a reacţionat vineri o purtătoare de cuvânt a Comisiei Europene (CE), după a treia respingere de către deputaţii britanici a Tratatului retragerii negociat de Theresa May cu Bruxelles-ul, relatează AFP.

Franţa este ”ţara cea mai pregătită” dintre cele care sunt în mod direct vizate să gestioneze consecinţele unui Brexit fără acord, chiar dacă va trebui să accelerezepregătirile şi să negocieze cu Londra în domeniul pescuitului, a declarat vineri, în faţa unor aleşi din Hauts-de-France, preşedintele Emmanuel Macron, citat de AFP.

”Dacă pe 12 aprilie britanicii nu-şi dau acordul, ne vom îndrepta către o absenţă a unui «deal» şi un Brexit dur, cu toate consecinţele pe care le implică asta”, a avertizat el, chiar înainte de a treia respingere de către deputaţii britanici a acordului negociat de Theresa May cu UE, potrivit News.ro.

Partid nord-irlandez DUP (unioniştii), aliatul în Parlament al premierului conservator Theresa May, căreia ar trebui să-i asigure o majoritate absolută, a îndemnat-o pe şefa guvernului să ”rezolve plasa de siguranţă” (”backstop”), după ce acordului retragerii din Uniunea Europeană a fost respins a treia oară în Camera Comunelor.

Liderul grupului parlamentar al Partidului Naţional Scoţian (SNP, separatişti) Ian Blackford a cerut, la rândul său, după vot, o abandonare a Brexitului.

”I-aş transmite respectuos premierului că trebuie să respecte faptul că acordul i-a fost respins a treia oară”, a declarat Blackford.

”Este un acord prost şi trebuie să găsim o cale de ieşire din criza în care ne aflăm. Toţi alegătorii noştri se aşteaptă la acest lucru. Trebuie să analizăm serios opţiunea revocării (Articolului 50 al Tratatului de la Lisabona care reglementează ieşirea unui stat din UE). Trebuie să punem frână procesului”, a subliniat liderul grupului parlamentar al SNP.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri