Prim-ministrul Noii Zeelande, Jacinda Ardern a ordonat o anchetă la nivel înalt cu privire la atacurile din moscheile din Christchurch, care a avut un bilanț de 50 de morți, informează BBC.

Ea a spus că o comisie regală va examina dacă poliția și serviciile de informații ar fi putut face mai multe pentru a împiedica atacurile din 15 martie. Comisia regală este cel mai înalt nivel de anchetă independentă disponibil în legislația din Noua Zeelandă.

Ardern a spus că va produce un raport „complet”. „Este important ca nici o piatră să nu rămână neatinsă pentru a ajunge la modul în care s-a produs acest act de terorism și cum l-am fi putut opri”, a declarat ea reporterilor la Wellington. „O întrebare la care trebuie să răspundem este dacă am putea sau ar fi trebuit să aflăm mai multe”, a adăugat ea. Ardern a declarat că ancheta formală va analiza, de asemenea, întrebările legate de accesibilitatea armelor semi-automate și rolul social media jucat în atacuri.

Australianul Brenton Tarrant, un auto-proclamat extremist al supremației rasei albe, a fost acuzat de crimă în legătură cu împușcăturile și este de așteptat să se confrunte cu alte acuzații. Ardern a exclus re-introducerea pedepsei cu moartea pentru proces.

Liderul Noii Zeelande a întreprins acțiuni decisive în reforma armelor în urma atacurilor, anunțând în mai puțin de o săptămână reforme care interzic toate tipurile de arme semi-automate și carabine, precum și rezerve de mare capacitate. Ea a spus că se așteaptă ca noua legislație să fie în vigoare până la 11 aprilie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

8 + 2 =