Caută
Close this search box.

Atacurile din moscheile din Noua Zeelandă: Ardern ordonă o anchetă la nivel înalt

Prim-ministrul Noii Zeelande, Jacinda Ardern a ordonat o anchetă la nivel înalt cu privire la atacurile din moscheile din Christchurch, care a avut un bilanț de 50 de morți, informează BBC.

Ea a spus că o comisie regală va examina dacă poliția și serviciile de informații ar fi putut face mai multe pentru a împiedica atacurile din 15 martie. Comisia regală este cel mai înalt nivel de anchetă independentă disponibil în legislația din Noua Zeelandă.

Ardern a spus că va produce un raport „complet”. „Este important ca nici o piatră să nu rămână neatinsă pentru a ajunge la modul în care s-a produs acest act de terorism și cum l-am fi putut opri”, a declarat ea reporterilor la Wellington. „O întrebare la care trebuie să răspundem este dacă am putea sau ar fi trebuit să aflăm mai multe”, a adăugat ea. Ardern a declarat că ancheta formală va analiza, de asemenea, întrebările legate de accesibilitatea armelor semi-automate și rolul social media jucat în atacuri.

Australianul Brenton Tarrant, un auto-proclamat extremist al supremației rasei albe, a fost acuzat de crimă în legătură cu împușcăturile și este de așteptat să se confrunte cu alte acuzații. Ardern a exclus re-introducerea pedepsei cu moartea pentru proces.

Liderul Noii Zeelande a întreprins acțiuni decisive în reforma armelor în urma atacurilor, anunțând în mai puțin de o săptămână reforme care interzic toate tipurile de arme semi-automate și carabine, precum și rezerve de mare capacitate. Ea a spus că se așteaptă ca noua legislație să fie în vigoare până la 11 aprilie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri