Caută
Close this search box.

Salvatorii extind căutările supraviețuitorilor ciclonului din Mozambic. Bilanțul morților crește în continuare

Lucrătorii de salvare și-au extins joi căutările în Mozambic pentru a găsi supraviețuitorii inundațiilor devastatoare, după un ciclon puternic care a izbucnit în Africa de Sud acum o săptămână, ucigând sute de persoane și distrugând clădirile și terenurile agricole, informează Reuters.

Bilanțul morților din Mozambic a crescut la 217, iar aproximativ 15.000 de persoane, multe dintre ele foarte bolnave, trebuie încă salvate, a spus ministrul terenului și mediului, Celso Correia, deși lucrătorii de salvare continuă să găsească cadavre, iar bilanțul ar putea crește brusc. Connor Hartnady, liderul unei operațiuni de salvare din Africa de Sud, a declarat că o prioritate esențială pentru joi a fost să forțeze căutările în zonele rămase afectate de inundații care nu au fost încă explorate în căutarea persoanelor care au nevoie de salvare.

Elicopterele au transportat oameni, alții au fost salvați de pe acoperișurile clădirilor și din vârfurile copacilor, în orașul portuar Beira, sediul principal al operației uriașe de salvare. Dar, o dată cu retragerea apelor, prioritatea este acum de a livra alimente și alte aprovizionări oamenilor la fața locului, mai degrabă decât de a scoate oamenii din zonele afectate, deși acest lucru se mai întâmpla, a spus Correia. Aproximativ 3.000 de persoane au fost salvate până acum, a spus Correia.

Cursă contracronometru

„Cea mai mare luptă este împotriva timpului”, a declarat Correia într-o conferință de presă, adăugând că autoritățile au folosit toate mijloacele posibile pentru a salva vieți și au lucrat 24 de ore pe zi.

Ciclonul Idai a atacat orașul port Beira din Mozambic cu vânturi de până la 170 km pe oră acum o săptămână, apoi s-a mutat în interiorul țării în Zimbabwe și Malawi, aplatizând clădirile și punând în pericol viața a milioane de oameni. Numărul morților din Zimbabwe a crescut joi la cel puțin 100, după ce au fost descoperite încă două corpuri în districtul Chimanimani, cel mai grav lovit de ciclon. Se estimează că 56 de persoane au fost ucise în Malawi.

Programul alimentar al Organizației Națiunilor Unite a intensificat emisiile de biscuiți calorici pentru buzunarele goale ale oamenilor blocați de apele de inundații și a livrat colete de hrană familiilor strămutate care se adăpostesc în școli și alte clădiri publice din orașul Dondo, la 45 de kilometri nord-est de Beira. Beira, un oraș de 500 000 locuitori, este cel mai mare port din Mozambic și servește drept punct de plecare pentru țările din regiune fără ieșire la mare. Președintele Mozambicului, Filipe Nyusi, care a declarat miercuri trei zile de doliu național, a declarat că bilanțul victimelor cauzate de ciclon și inundațiile care au urmat ar putea crește la peste 1.000.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri