Caută
Close this search box.

Bilanțul victimelor din Sri Lanka a crescut la 290 și aproximativ 500 de persoane au fost rănite

Autoritățile din Sri Lanka au ridicat din nou bilanțul morților la o zi după ce 290 de persoane au fost ucise și aproximativ 500 au fost rănite în urma unor serii de atentate din bisericile și hotelurile de lux în Duminica Paștelui Catolic, relatează Reuters.

Încă nu exista nici o pretenție de răspundere pentru atacurile din două biserici și patru hoteluri din Colombo, capitala predominant budistă a statului Sri Lanka, și din a treia biserică de pe coasta de nord-est a țării.

O sursă guvernamentală a declarat că președintele Maithripala Sirisena, care a fost în străinătate atunci când s-au întâmplat atacurile, a convocat luni o întâlnire a Consiliului Național de Securitate. Prim-ministrul Ranil Wickremesinghe va participa la întâlnire, a spus sursa. Există temeri că atacurile ar putea declanșa o reînnoire a violenței în comunitate, iar rapoartele poliției au identificat duminică târziu un atac cu bombă asupra unei moschei din nord-vest și incendieri a două magazine deținute de musulmani în vest.

Sri Lanka a fost în război de zeci de ani cu separatiștii din Tamil, dar violența extremă a fost în declin de când războiul civil s-a încheiat acum 10 ani. Statul din Asia de Sud, care are aproximativ 22 de milioane de locuitori, are creștini, musulmani și hinduși de la aproximativ opt până la 12 procente.

Starea excepțională impusă de guvern a fost ridicată la începutul zilei de luni, deși a existat un trafic neobișnuit de slab în capitala destul de aglomerată în mod obișnuit. Soldații înarmați cu arme automate au rămas de gardă în fața hotelurilor majore și a World Trade Center din districtul de afaceri, unde cele patru hoteluri au fost vizate în Duminica Paștelui, potrivit unui martor al Reuters. Numeroase persoane, care au fost blocate peste noapte la aeroportul principal, au început să-și facă drumul acasă, pe măsură ce restricțiile au fost ridicate. Guvernul a blocat, de asemenea, accesul la site-urile de socializare și de mesagerie, inclusiv Facebook și WhatsApp, ceea ce face dificilă accesarea informațiilor.

Wickremsinghe a recunoscut duminică că guvernul a primit informații prealabile despre posibilele atacuri asupra bisericilor care implică un grup islamist puțin cunoscut, dar a spus că miniștrii nu au fost informați. Locuitorii din Sri Lanka au reprezentat cea mai mare parte a celor 290 de persoane ucise și 500 de răniți, deși oficialii guvernului au declarat că au fost uciși 32 de străini. Aceștia includ britanici, americani, turci, indieni, chinezi, danezi, olandezi și portughezi.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri