Caută
Close this search box.

Încă un succes pentru SpaceX. Falcon Heavy a realizat prima sa lansare comercială

SpaceX a efectuat joi prima sa lansare comercială, cu ajutorul rachetei sale Falcon Heavy, ducând pe orbită un satelit de telecomunicații din Arabia Saudită, relatează AFP.

Racheta a decolat cu succes de pe Cape Canaveral, Florida, și la aproximativ 34 de minute după decolare, satelitul a fost implementat cu succes. Personalul din camera de control a sărbătorit evenimentul.

Racheta Falcon Heavy exercită 5,1 milioane de kilograme de tracțiune – reprezentând forța a mai mult de o duzină de avioane, a spus SpaceX. Racheta purta un satelit saudit operat de Arabsat, la un an după ce fondatorul SpaceX, Elon Musk, a trimis pe orbită mașina sa roșie Tesla.

Falcon Heavy fusese programată să decoleze miercuri de la Centrul Spațial Kennedy, dar aceasta a fost amânată din cauza vânturilor puternice din atmosfera superioară. Acțiunea presupunea de a plasa satelitul Arabsat-6A de șase tone în orbita geostaționară, la aproximativ 36.000 kilometri deasupra Pământului. A plecat fără nici o problemă. Satelitul este conceput să furnizeze televiziune, internet, telefonie și comunicații sigure clienților din Orientul Mijlociu.

În mai puțin de 10 minute în zbor, cele trei boostere ale rachetei s-au detașat de Falcon Heavy. Doi dintre ei, așa cum era planificat, au aterizat în siguranță înapoi pe tampoanele de la Cape Canaveral în hohotele de aprobare din partea mulțimii. A fost un spectacol destul de ciudat, cu boosterele care au coborât ușor și vertical. Al treilea a aterizat, de asemenea, așa cum era planificat, pe o șalupă aflată în Atlantic.

SpaceX are două rachete operaționale: Falcon 9, care cu 21 de lansări în 2018 domină piața americană, și Falcon Heavy, care, după cum sugerează și numele său, are rolul de a ridica încărcăturile mult mai grele în orbite mai îndepărtate. Se compune din echivalentul a trei rachete Falcon 9 combinate, triplându-și forța. În prima lansare a lui Falcon Heavy, în februarie 2018, un manechin numit Starman a fost plasat în spatele volanului mașinii lui Musk, care în prezent „călătorește” undeva între Pământ și Marte. De atunci, clienții militari și privați americani au semnat contracte pentru lansările Falcon Heavy, iar NASA a ridicat posibilitatea de a folosi racheta pentru misiunile sale planificate pe Lună.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri