Caută
Close this search box.

Maduro a ajuns la acord cu Crucea Roșie pentru a trimite ajutor în Venezuela

Nicolas Maduro

Președintele venezuelean, Nicolas Maduro, a anunțat miercuri acordul cu Comitetul Internațional al Crucii Roșii pentru a aduce ajutorul umanitar într-o țară cândva bogată dar care în prezent suferă de o lipsă acută de alimente și medicamente de bază, cum ar fi hârtie igienică și săpun, potrivit AFP.

Pe măsură ce economia statului bogat în petrol face implozie, Maduro este blocat într-o luptă pentru putere cu liderul din ce în ce mai popular al opoziției, purtătorul de cuvânt al Adunării Naționale, Juan Guaido. Într-un interviu, Maduro a declarat la televiziunea și radioul național că guvernul său și Crucea Roșie au convenit „să colaboreze cu agențiile ONU pentru a aduce în Venezuela întregul ajutor umanitar care poate fi adus”. Maduro neagă faptul că Venezuela suferă de o criză umanitară și acuză sancțiunile americane de problemele economice.

Guaido este acum recunoscut ca președinte interimar legitim al Venezuelei de către mai mult de 50 de țări, conduse de SUA. El acuză incompetența și corupția guvernului pentru criza țării sale. În ianuarie, Guaido a încercat să lanseze o acțiune pentru a aduce alimente și medicamente donate din Columbia, Brazilia și insula Curacao, dar efortul a eșuat, deoarece armata, loială lui Maduro, a blocat expedițiile la frontieră. Maduro a susținut că acordarea unei astfel de asistențe, o mare parte din aceasta oferită de SUA, ar fi primul pas către o intervenție a Statelor Unite. Guaido îi presează pe militari să-l înfrunte pe Maduro și să se alăture oamenilor.

Maduro este un fost șofer de autobuz care și-a croit drumul până în rândurile politice și este succesorul selectat al soldatului socialist Hugo Chavez. În anunțul său de miercuri, Maduro a declarat că această nouă campanie de ajutor ar trebui „gestionată fără manevrare politică, fără politizare farsă și prin canale de legalitate și respect”.

Un sfert din cei 30 de milioane de locuitori ai Venezuelei au nevoie urgentă de ajutor umanitar, a declarat luni un raport intern al ONU. Rezultatele ONU spun că 3,7 milioane de locuitori ai Venezuelei suferă de malnutriție, iar 22% dintre copiii mai mici de cinci ani suferă de malnutriție cronică. Pe lângă deficitul de alimente și medicamente, Venezuela este într-o hiperinflație care se ridică la aproximativ 10 milioane de procente în acest an. Asta face ca salariile oamenilor să rămână fără valoare. Săptămâna trecută, Crucea Roșie a emis o declarație care spune că este „îngrijorată de impactul grav” pe care îl are situația din Venezuela asupra oamenilor, în special a celor care nu au acces la serviciile de bază.

Guvernul este împovărat de o scădere a veniturilor din petrol – sursa de 96% din moneda sa dificilă – și exilul său de pe piețele financiare din cauza sancțiunilor economice ale Statelor Unite. SUA a făcut presiuni asupra Maduro, iar vicepreședinte Mike Pence a cerut Națiunilor Unite să-l recunoască pe Guaido ca lider legitim al Venezuelei, spunând Consiliului de Securitate: „Nicolas Maduro trebuie să plece”. Washingtonul va prezenta un proiect de rezoluție a ONU cu scopul de a recunoaște liderul opoziției, de a renunța la acreditările reprezentantului lui Maduro la ONU și de a numi reprezentantul lui Guaido ca ambasador la corpul mondial, a spus Pence consiliului. „A sosit momentul ca Națiunile Unite să recunoască președintele interimar Juan Guaido ca președinte legitim al Venezuelei și să-și găsească reprezentantul în acest organism”, a spus Pence.

Maduro a contraatacat spunând într-un discurs televizat că l-a văzut pe Pence „făcându-se de râs în fața Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite” cu recursul său. „Nu-i pot înțelege aroganța și importanța de sine, supremația sa rasială”, a spus Maduro. El și-a menținut controlul cu sprijinul armatei, al Rusiei și al Chinei. Rusia a trimis luna trecută trupe la Caracas, ridicând tensiuni între Washington și Moscova. Președintele Donald Trump a declarat în repetate rânduri că toate opțiunile sunt pe masă, sugerând intervenția Statelor Unite în Venezuela.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri