Caută
Close this search box.

Războiul din Yemen: Trump își folosește dreptul de veto pentru a pune capăt sprijinului SUA pentru coaliția condusă de Arabia Saudită

trump

Donald Trump a respins un proiect de lege adoptat de Congres pentru a pune capăt sprijinului pentru războiul condus de Arabia Saudită în Yemen, informează BBC.

Trump a descris rezoluția drept o încercare „inutilă” și „periculoasă” de a-i slăbi puterile constituționale. Este doar pentru a doua oară când Trump și-a folosit veto-ul prezidențial de la preluarea funcției în 2017. Opoziția Congresului față de politica sa asupra Yemenului a crescut anul trecut, după ce agenții saudiți l-au ucis pe jurnalistul Jamal Khashoggi la consulatul saudit de la Istanbul.

Rezoluția a fost adoptată de Camera Reprezentanților în aprilie și de Senat în martie, prima dată când ambele camere au susținut o rezoluție a Puterilor de Război, care limitează capacitatea președintelui de a trimite trupe în acțiune. „Această rezoluție este o încercare inutilă și periculoasă de a-mi slăbi autoritățile constituționale, punând în pericol viața cetățenilor americani și a membrilor serviciului curajos, atât astăzi, cât și în viitor”, a spus Trump în mesajul de veto. Președintele Camerei, democrata Nancy Pelosi, a fost printre cei care l-au condamnat pe președintele Trump pentru această mutare.

Yemenul a fost devastat de un conflict care a escaladat în martie 2015, când mișcarea rebelilor Houthi a preluat controlul în cea mai mare parte din vestul țării și l-a forțat pe președintele Abdrabbuh Mansour Hadi să fugă în străinătate. Alarmați de apariția unui grup, considerați a fi susținuți militar de puterea regională a Shia din Iran, Arabia Saudită și alte opt state arabe sunnite au început o campanie aeriană menită să restabilească guvernul lui Hadi. Statele Unite au oferit coaliției miliarde de dolari în arme și informații. ONU declară că cel puțin 7000 de civili au fost uciși în țară, 65% dintre decesele cauzate de atacurile aeriene ale coaliției conduse de saudiți.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri