Caută
Close this search box.

Arhitectul piramidei de la Muzeul Louvre a murit la 102 ani

I M Pei, arhitectul din spatele unor clădiri renumite, inclusiv piramida de sticlă din fața Muzeului Louvre din Paris, a murit la vârstă de 102 de ani, informează BBC.

O serie de omagii au fost aduse arhitectului, amintind de o viață de proiectare a structurilor iconice din întreaga lume. Proiectările lui Pei sunt renumite pentru accentul pus pe geometria de precizie, suprafețele plane și lumina naturală. A continuat să lucreze până la bătrânețe, creând una dintre cele mai faimoase capodopere – Muzeul de Artă Islamică din Doha, Qatar – în anii ’80.

Ieoh Ming Pei s-a născut în Guangzhou, China în 1917, și s-a mutat în SUA la vârsta de 18 ani pentru a studia în Pennsylvania, MIT și Harvard. A lucrat ca om de știință în cercetare în timpul celui de-al doilea război mondial și a continuat să lucreze ca arhitect, înființându-și propria firmă în 1955. Unul dintre cei mai prolifici arhitecți ai secolului al XX-lea a proiectat clădiri municipale, hoteluri, școli și alte structuri din America de Nord, Asia și Europa. Stilul său a fost descris ca fiind modernist cu teme cubiste și a fost influențat de dragostea sa pentru arhitectura islamică. Materialele sale de construcție favorite erau din sticlă și oțel, cu o combinație de beton.

Pei a declanșat controverse pentru piramida sa de la Muzeul Louvre. Structura de sticlă, finalizată în 1989, este acum unul dintre cele mai renumite repere ale Parisului. Alte lucrări ale sale includ Primăria din Dallas și Muzeul Miho din Japonia. „Cred că arhitectura este o artă pragmatică. Pentru a deveni artă, arhitectura trebuie construită pe o bază de necesitate”, a spus el odată.

A câștigat numeroase premii pentru clădirile sale, inclusiv medalia de aur AIA, Praemium Imperiale for Architecture. În 1983, Pei a primit prestigiosul premiu Pritzker. Juriul a spus că a dat „acestui secol unele dintre cele mai frumoase spații interioare și forme exterioare”. El și-a folosit premiul de 100.000 de dolari pentru a începe un fond de burse pentru studenții chinezi pentru a studia arhitectura în America.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri