Caută
Close this search box.

IRES prezintă o serie de trei analize privind profilul celor care au votat la scrutinele din 26 mai 2019

Institutul Român pentru Evaluare și Strategie – IRES prezintă o serie de trei analize privind profilul celor care au votat la scrutinele din 26 mai 2019.

Analizele IRES au rolul de a furniza publicului informații cu privire la caracteristicile indivizilor care au votat la alegerile de duminică, 26 mai 2019, atât din perspectiva structurii socio-demografice, dar și din cea a comportamentului politic și răspund la următoarele întrebări:

Care este profilul socio-demografic și comportamentul electoral al votanților partidelor clasate pe primele 3 locuri la alegerile europarlamentare?

Cine sunt votanții care au luat un singur buletin de vot la scrutinele din 26 mai 2019? Când și cum s-au mobilizat românii pentru scrutinele de duminică?

Cum este structurată încrederea votanților în lideri politici și în ce măsură sunt votanții la alegeri interesați de politică?

Prima analiză, cea pe care o prezentăm în cele ce urmează, este focusată pe profilul socio-demografic și comportament electoral al votanților partidelor clasate pe primele 3 locuri la alegerile europarlamentare.

PROFILUL VOTANȚILOR PARTIDELOR CLASATE PE PRIMELE 3 LOCURI LA ALEGERILE EUROPARLAMENTARE

Votanții Alianței 2020 – USR-PLUS sunt preponderent tineri din urbanul mare;

Cei mai mulți votanți PNL au studii medii, cei mai mulți votanți PSD au venitul sub 1.500 de lei lunar și unul din trei votanți ai Alianței 2020 – USR-PLUS a absolvit studii superioare;

Jumătate dintre votanții Alianței 2020 – USR-PLUS sunt angajați în mediul privat, aproape 6 din 10 votanți PSD sunt pensionari, iar în rândul votanților PNL se regăsește cea mai mare proporție de persoane neocupate;

Cea mai mică proporție de persoane interesate de politică este regăsită în rândul votanților PNL, iar votanții Alianței 2020 – USR-PLUS sunt mult mai activi în mediul online;

Jumătate dintre votanții PSD au votat doar la europarlamentare, nu și la referendum. Decizia de a se prezenta la vot este luată mult mai aproape de ziua votului de către votanții PNL și PSD;

Aproape un sfert dintre votanții Alianței 2020 – USR-PLUS au fost îndemnați să participe la vot la referendum. Unul din patru votanți PSD care au votat la referendum au pus ștampila pe „Nu” pentru ambele întrebări.

Analiza detaliată o puteți citi pe site-ul www.ires.com.ro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri