Caută
Close this search box.

Jurnaliştii turci exilaţi povestesc ce înseamnă să-ţi pierzi libertatea VIDEO

turcia

O mamă și-a luat copiii aflați la vârsta grădiniței, le-a spus că vor pleca în aventură nocturnă, asemenea Eroilor în Pijama de pe Disney Junior. Le-a spus că la capătul aventurii vor primi un premiu.

Au străbătut un drum periculos și au trecut un râu ce traversa un câmp: au ieșit astfel ilegal din Turcia, ajungând în Grecia. Premiul era tatăl, unul dintre ziariștii turci care luase calea exilului, pe același drum și prin același râu, cu ceva timp în urmă.

Povestea a fost spusă de acesta la o conferință organizată în București, despre starea disperată a presei în Turcia, unde, au spus vorbitorii, sunt închiși mai mulți ziariști decât în tot restul lumii la un loc.

„Erau de multă vreme probleme [cu libertatea de exprimare în Turcia], dar nu ne-am gândit că se va ajunge aici. Considerasem că libertatea este garantată (…) Dacă dai înapoi un singur centimetru, renunți la ceva… Trebuie să lupți pentru libertatea ta în fiecare zi”, a spus, la conferința menționată, unul dintre ziariștii turci prezenți, Abdullah Bozkurt.

„Când libertatea presei e abolită nu mai există alte libertăți, nu mai există libertatea sistemului judiciar de exemplu. Libertatea presei e crucială”, insistă Bozkurt, arătând că, deși cazul Turciei este unic în lume, multe dintre tendințele din această țară se fac simțite în tot mai multe țări din regiune.

Bozkurt a fost, în Turcia, șeful biroului din Ankara al ziarului Today’s Zaman. Acesta a fost confiscat de guvern. Apoi a trecut la o agenție de știri, Muhabir, care, arată el, a fost de asemenea închisă de autorități.

În Suedia s-a mutat în 2016, anul loviturii de stat eșuate împotriva lui Recep Erdogan, ce a declanșat valul de măsuri de forță luate de regimul acesta împotriva presei, sistemului judiciar, educațional, militar etc.

În țara-gazdă, Bozkurt conduce rețeaua Nordic Monitor și este președinte al ONG-ului Centrul de Libertate din Stockholm, ce monitorizează încălcările drepturilor omului în Turcia.

La conferința de la București, intitulată „Cât mai valorează astăzi libertatea presei?” și organizată fără mare tam tam, pentru a nu atrage atenția autorităților turce, Bozkurt a împărțit masa cu Levent Kenez.

Acesta a fost redactorul-șef al ziarului Meydan, confiscat de către guvernul turc și închis. A ales calea exilului, după puciul eșuat, trecând ilegal frontiera cu Grecia printr-un câmp.

Acum aproximativ jumătate de an, după mai bine de doi ani de la fuga sa, se întorcea în câmpul respectiv pentru a-și ajuta soția și copiii – cei îndemnați de mamă să se joace de-a supereroii în pijama – să fugă și ei din țară.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri