Caută
Close this search box.

Război „în următorii câțiva ani”! Jumătate dintre americani se așteaptă la un război cu Iranul

Jumătate dintre americanii cred că Statele Unite vor intra în război cu Iranul „în următorii câțiva ani”, potrivit unui sondaj de opinie realizat de Reuters / Ipsos, publicat marți, în contextul intensificării tensiunilor dintre cele două țări, relatează Reuters.

În timp ce americanii sunt tot mai preocupați de Iran ca o amenințare la adresa securității față de Statele Unite decât în anul anterior, puțini ar fi în favoarea unui atac preventiv asupra armatei iraniene. Dar dacă Iranul ar ataca primul forțele militare americane, patru din cinci consideră că Statele Unite ar trebui să răspundă în mod militar în mod complet sau limitat, a arătat sondajul din 17-20 mai.

Relațiile istorice tensionate dintre Washington și Teheran s-au înrăutățit în mai, după ce președintele american Donald Trump și-a întărit poziția împotriva Iranului și a restabilit toate sancțiunile asupra exporturilor iraniene de petrol, în urma deciziei sale de acum un an de a scoate Statele Unite dintr-un acord nuclear internațional cu Teheran. Statele Unite au mutat un portavion și au forțe în regiunea Golfului ca răspuns la informațiile că Iranul ar putea acționa împotriva intereselor SUA, o afirmație pe care Iranul o neagă.

Aproape jumătate – 49% – dintre toți americanii dezaprobă modul în care republicanul Trump se ocupă de relațiile cu Iranul, a afirmat sondajul, în timp ce 31% spun că dezaprobă cu tărie. În ansamblu, 39% aprobă politica Trump. Studiul a arătat că 51% dintre adulți consideră că Statele Unite și Iranul ar merge la război în următorii câțiva ani, în creștere cu 8 puncte procentuale față de un sondaj similar publicat anul trecut în iunie. În acest sondaj, democrații și republicanii au avut mai multe șanse să vadă Iranul ca pe o amenințare și să spună că războiul este probabil. Iranul a fost caracterizat de 53% dintre adulții din Statele Unite ca fiind fie o amenințare „gravă”, fie „iminentă”, în creștere cu 6 puncte procentuale față de un sondaj similar din iulie trecut. În comparație, 58% dintre americani au caracterizat Coreea de Nord drept o amenințare și 51% au caracterizat Rusia drept o amenințare. În ciuda preocupărilor lor, 60% dintre americani au afirmat că Statele Unite nu ar trebui să efectueze un atac preventiv asupra armatei iraniene, în timp ce 12% pledează pentru a ataca primul. Dacă Iranul ar ataca, cu toate acestea, 79% au spus că armata americană ar trebui să se răzbune: 40% au preferat un răspuns limitat cu bombardamente, în timp ce 39% au preferat o invazie completă. Atât Statele Unite, cât și Iranul au spus că nu doresc război, deși au existat declarații belicoase de ambele părți.

În ciuda deciziei lui Trump de a se retrage, sondajul a arătat că 61% dintre americani încă sprijină înțelegerea din 2015 dintre Iran și puterile mondiale pentru a reduce calea potențială a Iranului spre bombă nucleară în schimbul scutirii de sancțiuni. Republicanii au favorizat și acordul negociat de administrația democratică a președintelui Barack Obama, puțin mai mult decât jumătate spunând că au sprijinit-o.

Sondajul Reuters / Ipsos a fost realizat online în limba engleză în Statele Unite. A strâns răspunsuri de la 1007 de adulți, inclusiv 377 de democrați și 313 de republicani, și are un interval de credibilitate, o măsură de precizie, de 4 puncte procentuale.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri