Caută
Close this search box.

Scandal de amploare la Roscosmos. Sectorul spațial rusesc afectat de corupția astronomică

Cu milioane de dolari lipsă și oficiali aflați în închisoare sau fugind din țară, sectorul spațial rusesc se află în centrul unui sistem uluitor de deturnare de fonduri care a atenuat ambițiile de a-și redobândi măreția din epoca sovietică, potrivit AFP.

De ani de zile, Moscova a încercat să repare industria care a fost o sursă de mândrie imensă în URSS. Deși a revenit din prăbușirea post-sovietică și a devenit din nou un jucător important din lume, sectorul spațial rus a suferit recent o serie de eșecuri umilitoare. Și acum, scandalurile de corupție masive la agenția spațială de stat Roscosmos au eclipsat planurile de a lansa noi rachete și stații lunare. „Miliarde (de ruble) sunt furate acolo, miliarde”, a spus Alexander Bastrykin, șeful Comitetului de Investigații al Rusiei – echivalentul rus al FBI – la mijlocul lunii mai. Investigațiile privind corupția de la Roscosmos au fost în desfășurare „timp de aproximativ cinci ani și nu există semne că s-ar termina”, a adăugat el.

În ultima controversă, un ofițer spațial superior pare să fi părăsit Rusia în timpul unui audit al centrului de cercetare pe care l-a condus. Iuri Iaskin, directorul Institutului de Cercetări pentru Instrumente Spațiale, a părăsit Rusia în aprilie anunțându-și și demisia, a informat ziarul „Kommersant”. Acesta se temea de descoperirea malpraxisului în timpul unei inspecții a institutului, potrivit surselor ziarului. Roscosmos a confirmat pentru AFP că Iaskin a demisionat, dar nu a clarificat de ce. Institutul său din Moscova este implicat în dezvoltarea sistemului rusesc de navigație prin satelit GLONASS conceput pentru a concura cu sistemul GPS american.

Principalul obiectiv

Corupția a afectat în special două dintre cele mai importante proiecte spațiale ale deceniului: GLONASS și construcția cosmodromului reprezentativ al țării – Vostochny, construit pentru a ușura dependența Moscovei de Baikonur din fosta republică sovietică Kazahstan. Aproape toate companiile importante din acest sector, inclusiv constructorii de rachete Khrunichev și Progress, au fost afectați de scandaluri financiare care au condus uneori la pedepse cu închisoarea pentru fraudă pe scară largă.

Camera de audit a Rusiei, un organism parlamentar de control financiar, a estimat că 760 de miliarde de ruble (aproximativ 11,7 miliarde de dolari) au fost deturnate de la Roscosmos în 2017, sau aproape 40% din totalul deturnat din întreaga economie din acel an. Roscosmos a declarat pentru AFP că „eradicarea corupției” este unul dintre „obiectivele sale principale”, adăugând că acesta cooperează periodic cu investigațiile autorităților.

La mijlocul lunii aprilie, președintele Vladimir Putin a subliniat necesitatea de a „rezolva treptat problemele evidente care încetinesc dezvoltarea sectorului de rachete-spațiu”. „Timpul și cadrul financiar pentru realizarea proiectelor spațiale sunt adesea nejustificate”, a spus liderul rus.

Cerc vicios

Resetarea sectorului spațial este o chestiune de prestigiu pentru Kremlin. El simbolizează mândria și capacitatea sa reînnoită de a fi o putere globală majoră, în special în contextul tensiunilor sporite cu Statele Unite.

Aproape distrusă în anii 1990, sectorul a rămas pe linia de plutire datorită contractelor comerciale străine. Dar expertul independent, Vitaly Iegorov, a declarat pentru AFP că încă erau „directori de nivel profesional foarte înalt” la acel moment și au fost mai puține accidente în timpul lansărilor.

Primul modul al Stației Spațiale Internaționale (ISS), Zarya, a fost produs în Rusia și lansat în 1998, în ciuda unei crize financiare majore la vremea respectivă. Paradoxal, situația s-a deteriorat la începutul anilor 2000, când economia rusă a crescut. Afluxul de fonduri publice a alimentat frauda, ​​iar cercetarea spațială a încetat să avanseze, spun experții. „Astăzi, sectorul spațial funcționează astfel: dați-ne bani și vom lansa ceva – într-o bună zi”, a spus Yegorov. Doar ISS continuă să fie „un turn de fildeș”, a spus el, deoarece joacă un „rol politic” menit să mențină cooperarea internațională.

Analiștii spun că șeful Roscosmos, Dmitri Rogozin, fost vicepremier, cunoscut pentru declarațiile anti-occidentale, se luptă să facă față problemelor industriei. Comunitatea științifică din Rusia l-a criticat pe Rogozin, absolvent de jurnalism, pentru lipsa de cunoaștere a sectorului spațial. „Probabil că ar fi fost un purtător de cuvânt excelent pentru Roscosmos”, a glumit Iegorov, adăugând: „Chiar și Superman nu a putut face față acestei avalanșe de probleme”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri