Caută
Close this search box.

Consultări la Cotroceni. Vom avea referendum pentru modificarea Constituţiei în aceeaşi zi cu prezidenţialele?

Iohannis

Astăzi are loc a doua zi de consultări de la Cotroceni, pentru găsirea unei soluţii de implementare a referendumului pe Justiţiei de pe 26 mai.

Noutatea cea mai mare este faptul că referendumul prin care poporul votează Constituţia, în forma modificată de Parlament, ar trebui să aibă loc odată cu alegerile prezidenţiale. Ideea a fost lansată de preşedintele Klaus Iohannis.

Liderul PNL, Ludovic Orban, a declarat la ieşirea de la consultări că este de acord cu această propunere a şefului statului.

”Există o procedură privitoare la revizuirea Constituţiei, o procedură care stabileşte mai mulţi paşi. Din punctul meu de vedere, ar fi o soluţie foarte bună să se ajungă la referendum odată cu alegerile prezidenţiale, pentru că, dacă tot organizăm scrutinul de alegeri prezidenţiale, este şi mai bine şi mai potrivit şi mai ieftin ca să organizăm şi referendumul de revizuire a Constituţiei cu ocazia acestor alegeri”, a spus Orban.

„Poziţia exprimată de noi este foarte simplă. Voinţa cetăţenilor care s-a manifestat în cadrul referendumului convocat de preşedintele României, referendum validat cu un scor extrem de mare, reprezintă lege pentru noi şi PNL susţine toate demersurile preşedintelui Klaus Iohannis pentru a transpune în fapt voinţa exprimată de cetăţeni la referendum. (…)

PNL va susţine toate iniţiativele de revizuire a Constituţiei şi orice alte iniţiative care sunt necesare pentru a transpune în fapt voinţa exprimată de cetăţeni şi pentru a asigura că voinţa cetăţenilor care s-a transmis extrem de puternic în cadrul acestui referendum şi anume că România trebuie condusă de oameni cinstiţi, corecţi, care respectă legea, această voinţă să fie transpusă în realitate.”, a spus Orban.

Ieri, UDMR a plusat cu propunerea ca toate ordonanţele de urgenţă să fie interzise în Constituţie, cu excepţia cazurilor de război sau calamitate.

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, după consultările cu Klaus Iohannis de la Cotroceni, că în acest moment nu există o majoritate parlamentară calculată a Opoziţiei, cu susţinerea partidului său, pentru a trece o moţiune de cenzură la adresa Guvernului. El a spus că UDMR va susţine demersul.

„Nu am discutat despre acest scenariu (adoptarea unei moţiuni de cenzură-n.red.). O moţiune de cenzură este binevenită oricând. Nu neg că am avut discuţii cu PNL şi USR în această săptămână. Am făcut matematică cu ei. Nu există 233 de voturi nici cu noi. Acest lucru nu trebuie să conteze. Aseară am stat şi am calculat şi majoritate nu există”, a declarat Hunor.

„Când va exista un text, aşa cum mi-au promis colegii din PNL, trimit textul şi la noi şi la USR, noi probabil că vom avea propunere de text în continuarea textului lor. Suntem pregătiţi pentru a susţine o moţiune de cenzură. Nu avem o problemă”, a mai spus Kelemen Hunor.

Astăzi, au fost invitate la consultări delegaţiile PMP, ALDE, Pro România, minorităţile naţionale şi PSD.

Şeful statului a avut o intervenţie de presă, înainte de a intra la consultări, în care le-a spus jurnaliştilor că vrea să vadă de la politicieni şi ce au înţeles din votul românilor. Despre PSD şi ALDE, preşedintele a susţinut că şi-au dat arama pe faţă când Guvernul a emis o ordonanţă de urgenţă pentru modificarea legislaţiei electorale şi în Parlament cele două partide au votat împreună pentru a împiedica justiţia să afle adevărul în dosarul lui Călin Popescu Tariceanu.

Iohannis le-a transmis însă românilor că vor mai avea încă trei ocazii să sancţioneze PSD: la alegerile prezidenţiale, la cele locale şi la cele parlamentare din 2020.

La referendumul pentru Justiţie românii au răspuns covârşitor cu „DA” – 6.459.383 vor interzicerea amnistiei şi graţierii pentru infracţiuni de corupţie, în timp ce 6.477.865 vor ca Guvernul să nu mai poată da ordonanţe de urgenţă în domeniul infracţiunilor, pedepselor şi al organizării judiciare, iar dreptul de contestare la CCR să revină şi altor autorităţi, nu doar Avocatului Poporului, ca până acum.

 

Un răspuns

  1. APEL de SIGURANTA NATIONALA !
    Catre :
    – Poporul Roman
    – serviciile secrete
    – ” DESTEPTII Romaniei cu studii superioare
    – etc
    – V-ati pus intrebarea de ce se doreste modificarea CONSTITUTIEI ? NU ? Trebuie sa vin eu sclavul Romaniei cu 10 cls sa va pun la dispozitie DOCUMENTUL OFICIAL de INALTA TRADARE a Romaniei unde se IMPUNE printre altele si MODIFICAREA CONSTITUTIEI pana in 2020 ? Va rog frumos toti cei care cititi acest mesaj sa cititi pana la capat TRATATUL DE ADERARE LA UNIUNEA EUROPEANĂ – care este si pe sit-ul oficial al cameri deputatilor
    http://www.cdep.ro/pls/dic/site.page?id=470 . Daca va da eroare cautatil pe google.ro . La semnarea acestui document oficial de INALTA TRADARE a Romaniei se stia cine va fi la guvernare ? Se stia ca toate partidele si serviciile sunt CONTRA POPORULUI Roman ? Atunci ? Cine mai apara INTERESELE NATIONALE ? Ce INSTITUTIE mai functioneaza in Romania de 30 de ani ? NU se vede ca toti cei care ne-au TRADAT de 30 de ani beneficiaza si de PENSII SPECIALE , IMUNITATE , etc ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri