Caută
Close this search box.

Succes uriaș. De azi, România e națiune-sponsor, membru cu drepturi depline al Centrului de Excelență NATO în securitate cibernetică

Succes major al României la cel mai înalt nivel al NATO, în lupta foarte grea cu agresorii cibernetici, tot mai puternici și mai agresivi în anii din urmă.

Serviciul Român de Informaţii (SRI) a anunţat că, începând de joi, 13 iunie 2019, România este membru cu drepturi depline, în calitate de naţiune-sponsor, al Centrului de Excelenţă NATO în cyber-security din Tallin, Estonia.

Practic, prin efortul și munca specialiștilor noștri, în mod special al celor din SRI, România se impune în prim-planul mondial al celui mai greu și dificil război: războiul informatic, acela care nu se vede, nu se aude, dar poate duce la ccele mai cumplite efecte pe plan mondial!

„Începând de astăzi, România este membru cu drepturi depline, în calitate de naţiune-sponsor, al Centrului de Excelenţă NATO în cyber security din Estonia. Decizia vine la capătul unui an în care SRI a participat activ la acţiunile de analiză tehnică şi de instruire a experţilor internaţionali”, precizează SRI pe pagina de Facebook.Anton Rog, director general în cadrul Centrului Naţional Cyberint al SRI, a declarat că această calitate a fost dobândită după un efort comun al MApN, SRI, MAE şi al misiunii diplomatice din Tallinn.

„Este un efort comun al Ministerului Apărării, al Serviciului Român de Informaţii, al Ministerului Afacerilor Externe şi al misiunii diplomatice din Tallinn, care a durat vreo 2 ani de zile. Serviciul (SRI – n.r.) (…) a trimis deja un specialist (…), specialist care între timp a fost promovat ca şef al structurii ‘Analiză mare’ şi director la 4 programe de curs de acolo, adică deja în conducerea Centrului de Excelenţă. Urmează de la 1 august să trimită şi Ministerul Apărării un specialist, tot în zona tehnică”, a precizat Rog.

El a adăugat că România este în acest moment printre cele 20 de naţiuni care se ocupă cu excelenţa în cyber security. „O dată – eşti între primele 20 de naţiuni care se ocupă de excelenţa în cyber, adică eşti între primii din lume care contează. Şi a doua – ai acces la forme de instruire foarte bune la nişte preţuri modice. (…)

Sunt nişte cursuri de o calitate foarte bună la Tallinn şi dacă eşti naţiune-sponsor accesul la cursuri este foarte facil. Adică un curs pe care în altă parte îl plăteşti cu câteva mii de euro, aici este vreo 200 de euro taxa. Putem să aducem instructori de aici de la Centru în România. Adică dacă vrem să instruim 30 o dată la Ministerul Apărării sau la SRI, aducem un instructor, facem o clasă la ei sau la noi şi instruim mai mulţi”, a menţionat Rog.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri