Ministerul de Interne, Poliția Română, Jandarmeria, Parchetul General, STS, DNA și Secția specială pentru investigarea magistraților sunt șapte instituții – cheie din domeniul siguranței care sunt conduse fie de interimari, fie de șefi demisionari. Cum s-a ajuns aici?

Ministerul de Interne a rămas fără șef după ce Nicolae Moga (PSD) a demisionat marți, la doar șase zile după ce și-a preluat mandatul. Moga, un personaj controversat din PSD Constanța, a moștenit de la Carmen Dan un minister măcinat de probleme la vârf și cu credibilitatea distrusă de comportamentul de la mitingul diasporei din 10 august 2018. La doar două zile de la instalare, Moga s-a trezit în plin scandal la Caracal. După ce a anunțat că-l demite pe șeful poliției, a plecat și el.

Nu e clar cine îl va înlocui, având în vedere reticența liderilor PSD de a se asocia cu una dintre cele mai detestate instituții din România.

Poliția Română. Șeful instituției, Ioan Buda, a fost demis în direct vineri seară, chiar la Caracal, de proaspăt instalatul ministru, Nicolae Moga. Ministrul şi-a motivat decizia prin necesitatea unor „măsuri drastice” în acest caz. Moga a anunțat tot atunci că șef al Poliției va fi Florian Dragnea, adjunctul lui Buda. Până la acest moment, în Monitorul Oficial a apărut doar decizia premierului de a-l demite pe Buda, dar nu și numirea unui șef nou al Poliției.

Jandarmeria. Șeful instituției e Cătălin Sindile, numit interimar de fostul ministru, Carmen Dan, la doar 5 zile după violențele jandarmeriei la mitingul diasporei din 10 august 2018. Sindile (40 de ani) e originar din Teleorman și e interimar pe post de un an. El l-a înlocuit în funcție pe Sebastian Cucoș, și el interimar pe funcție până la demitere.

STS. Serviciul de Telecomunicații Speciale a rămas fără șef după demisia de luni a generalului-locotenent, Ionel Vasilca. El a demisionat după ce STS a fost acuzat că a ratat identificarea precisă a locului din care a sunat la 112 fata ucisă la Caracal. Vasilca s-a ascuns permanent de presă, fiind singurul conducător de instituție implicată în cazul Caracal fără nici o ieșire publică.

Parchetul General. Instituția e condusă de interimarul Bogdan Licu, numit de CSM după terminarea mandatului lui Augustin Lazăr. Ministerul Justiției nu a declanșat nici acum procedura pentru numirea unui nou procurorul general.

DNA. Instituția e condusă de interimarul Călin Nistor, după un alt interimar – Anca Jurma. Cei doi i-au succedat în funcție Laurei Codruța Kovesi, demisă de președintele Klaus Iohannis ca urmare a unei serii de modificări legislative și decizii CCR care l-au obligat să accepte propunerea de revocare înaintată de ministrul Justiției de atunci, Tudorel Toader.

SIIJ. Secția de investigare a magistraților e condusă de interimarul Nicolae Marin, după ce ședințele CSM în care trebuia numită Adina Florea au fost boicotate de o parte a procurorilor și nu s-a întrunit cvorumul de ședință.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.