Caută
Close this search box.

Teodorovici nu se potoleşte. Acum vrea să introducă o taxă de solidaritate pentru pensiile speciale

eugen Teodorovici

Ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a anunţat că intenţionează să introducă o taxă de solidaritate care să se aplice pensiilor speciale care depăşesc 10.000 de lei.

El a precizat că, în şedinţa Comitetului Executiv Naţional al PSD, au fost discutate principii care vor sta la baza primei rectificări bugetare din 2019, fiind înaintate câteva propuneri de măsuri, dintre care două au fost convenite „de principiu”.

„A fost o discuţie cu toţi colegii din CEx, legată în primul rând de modul în care propunerea noastră la Finanţe pentru partea de rectificare se va face, de fapt, principiile de bază care vor sta la baza acestei noi rectificări, primei rectificări bugetare din 2019.

Vă reamintesc că săptămâna aceasta, peste două zile, va fi şi o discuţie cu toate structurile asociative pentru a prezenta exact propunerea Ministerului de Finanţe pentru prima rectificare din 2019 şi, de asemenea, au fost câteva măsuri prezentate, câteva propuneri de măsuri. (…)

În primul, e vorba de ceea ce de foarte mulţi ani de zile români solicită, poate într-un mod justificat, e vorba de subiectul legat de pensiile speciale. Credem că o variantă normală ar fi aceea de a plafona la un nivel stabilit, noi am discutat azi în CExN pe baza a ceea ce MF a făcut ca propunere – un plafon de 10.000 de lei, iar pe ceea ce depăşeşte această sumă să fie aplicată o taxă de solidaritate.

Şi credem că în acest fel se îndreaptă foarte multe lucruri. Este o abordare corectă şi logică. Oricum, actul normativ, atunci când el va fi aprobat de Guvern, va ajunge şi în Parlament şi, desigur, Parlamentul va decide dacă aceasta sau o altă formă va fi cea finală”, a spus Teodorovici, care nu a precizat ce nivel va avea această „taxă de solidaritate”.

Cea de-a doua propunere este legată de gratuitatea pe calea ferată de care beneficiază studenţii. „Şi aici o propunere, la fel, inspirându-ne şi din alte zone ale Europei, şi oricum va fi şi o discuţie înainte de a lua o decizie în acest sens cu toate structurile reprezentative din partea studenţilor, putem să discutăm elemente legate de limitarea poate a numărului de călătorii în fiecare an şi putem să avem ca exemplu alte categorii de români, să spunem, pentru care se aplică aceste gratuităţi, sunt foarte multe astfel de exemple în economia noastră, deci un număr limitat de călătorii.

De asemenea, poate vârsta până la care să se aloce aceste bilete gratuite pe calea ferată, adică vârsta de 26 de ani. De asemenea, putem să îl corelăm, şi cred că ar fi corect să facem acest lucru, de situaţia la învăţătură în universităţi, în facultăţi.

Adică, totuşi, să nu avem studenţi repetenţi sau cu restanţe la nivelul facultăţilor, tocmai pentru a stimula, să zicem aşa, o astfel de măsură”, a adăugat ministrul de Finanţe. El a precizat că a obţinut un acord de principiu în CEx asupra propunerilor, dar forma finală va fi în Parlament.

„Subliniez încă o dată, a fost o discuţie asupra cărora a fost dorinţa de a informa toţi colegii din CEx, a obţine un acord de principiu, dar forma exactă, cu toate elementele în spate, va face subiectul unei alte discuţii, astfel încât până pe 31, în momentul rectificării bugetare, să se ia o decizie şi vizavi de astfel de măsuri. Repet, sunt elemente care nu sunt luate, e foarte important de subliniat, aşa cum poate se doreşte a se interpreta, din lipsă de bani. Sunt măsuri care trebuie să fie luate, pentru că este logic, spunem noi, astăzi, în România şi sunt măsuri care, să spunem aşa, vor asigura şi pe anii următori o sustenabilitate financiară dorită. Deci, nu sunt măsuri luate din lipsă de bani. V-am spus, rectificarea s-a prezentat, se va încheia, sperăm noi, cu succes. Vom accentua în special alocările financiare pentru investiţii, pentru plata drepturilor veniturilor populaţiei, atât investiţii la nivel local, cât şi la nivel central, şi cu menţinerea, desigur, în deficitul pe care îl ştim cu toţii de 2,76”, a mai afirmat ministrul Finanţelor Publice.

2 răspunsuri

  1. Ce este de facut cu incompetenta crasa a eunucilor PSD ? Taiati dracului raul de la radacina si nu mai umblati cu firifisticuri dromaderilor incompetenti ! Reveniti la regula normala si constitutionala si aplicati dracului principiul contributivittii, si nu mai avrti nevoie de artificii care conduc tot la dezordine si discriminari.

  2. Trebuie uniformizatâ vârsta la 63 de ani până la care toți cetățenii români pot fi obligați să îndeplinească într-o formă sau alta serviciul militar la declararea mobilizării, a stării de război sau la instituirea stării de asediu, precum și eliminarea diferențierilor între bărbați și femei privind obligațiile militare în acest sens . Mai exact, ÎN PREZENT DINTRE PENSIONARII ROMÂNIEI FEMEI ȘI BĂRBAȚI, CU VÂRSTE DE PÂNĂ LA 63 DE ANI, LA CAMPANIE/MOBILIZARE/RĂZBOI POT FI MOBILIZAȚI ȘI SACRIFICAȚI DOAR CEI CARE AU LUCRAT ÎN ARMATĂ, ÎN SNAp, și care au o speranță medie de viață de numai 65 de ani. Dar CEILALȚI PENSIONARI CU VÂRSTA SUB 63 DE ANI CARE VOR DREPTURI EGALE DE CE NU AU OBLIGAȚII MILITARE EGALE?
    Mai mult, în prezent, dintre civili, pot fi mobilizați la mobilizare/război doar bărbații cu vârste cuprinse între 20 şi 35 de ani. Femeile nici pomeneală. Așadar, o pensionară provenind din cadrele militare este aptă de luptă la 63 de ani, dar o tinerică de 32 de ani și un tânăr de 36 de ani ,sănătoși tun, mari susținătoari ai drepturilor egale pentru cetățeni, de ce nu au obligația să îndeplinească serviciul militar obligatoriu la declararea mobilizării şi a stării de război?
    CARE ALT ANGAJAT ȘI PENSIONAR ROMÂN ARE OBLIGAȚIA SĂ MOARĂ , obligație prevăzută în contractul cu statul, fișa postului și în Jurământul depus pe viață , dacă misiunea o impune, ÎN SCHIMBUL SALARIULUI ȘI PENSIEI? S-au învățat toți să ceară drepturi egale, dar nu și obligații egale, riscuri, privațiuni și înterzicerea unor drepturi și libertăți egale( Legea nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare: interdicția de a fi ales la alegerile locale, parlamentare, prezidențiale; de a desfășura al doilea job; de a administra firme; de a participa la greve, de a face declarații publice, etc, etc.). Dar la plăcinte înainte , la război înapoi!?
    DE CE PENSIONARII DIN TOATE ARMATELE STATELOR MEMBRE NATO, ȘI NU NUMAI, AU PENSII MILITARE? Acordul de aderare a Romaniei la Tratatul Atlanticului de Nord din 15.04.2008 prevede aceste pensii! De ce? Pentru că reprezintă o resursă umană disponibilă, pregătită și instruită pentru acțiuni militare, mult, mult mai ieftină decât resursele financiare pe care ar trebui statul să le investească pentru pregătirea numărului echivalent de rezerviști, o pregătire indubitabil inferioară unui militar de carieră, într-un timp scurt de la declararea mobilizării, și numai dacă acest timp va exista la dispoziția statului.
    Referitor la egalitate versus privilegii, Curtea Constitutională a reținut că „principiul egalității în fața legii presupune instituirea unui tratament egal pentru situații care, în funcție de scopul urmarit, nu sunt diferite”. (Decizia nr. 135 din 5 noiembrie 1996) Foarte clar! Mai mult, cu toate că art. 55 al.(1) din Constituția României, precizează faptul că ,,Cetăţenii au dreptul şi obligaţia să apere România”, în realitate EXISTĂ PRIVILEGII SPECIALE PENTRU UNII CETATENI femei si bărbați DE A NU AVEA OBLIGATII MILITARE ÎN CAZ DE RĂZBOI /MOBILIZARE, pentru femei, indiferent de vârstă, pentru bărbați, între vârsta de 35-63 de ani. Prin urmare ori toți cetățenii, bărbați și femei, vor avea obligații militare în caz de mobilizare/război până la împlinirea vârstei de 63 de ani, după modelul impus exclusiv pensionarilor militari, ori să fie eliminate obligațiile militare la mobilizare/război și pentru pensionarii militari. Afectarea pensiilor militare impunîndu-le militarilor activi prin statut înterzicerea de drepturi și libertăți cetățenești, iar pensionarilor militari obligații militare la mobilizare/război, va declanșa mari nemulțumiri în zona militară!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri