Caută
Close this search box.

Lasă pâinea ta pe ape

Vasile Astarastoae

Eclesiastul este o carte din Vechiul Testament cu o puternică încărcătură simbolică. Această carte conține cuvintele Eclesiastului (Predicatorul, Cel ce vorbește adunării), fiul lui David, împăratul Ierusalimului identificat cu Solomon (care a domnit între 970 și 930 î.Cr.) Tradiția spune că Solomon a scris cartea Cântarea Cântarilor în tinerețe, Cartea Pildelor/ Proverbelor la maturitate și cartea Eclesiastul spre apusul vieții (935 î.Cr.). Capitolul 11 din Eclesiast începe astfel: “Lasă/Aruncă-ţi pâinea pe ape, şi după multă vreme o vei găsi iarăşi! Împarte-o în şapte şi chiar în opt, căci nu ştii ce nenorocire poate da peste Pământ.”

Aceste versuri mi-au venit în minte atunci când m-am internat la Institutul De Boli Cardiovasculare, Iași. Mi-au venit în minte deoarece, la mine s-au adeverit. La începutul anului 2008, după ce am câștigat alegerile la UMF, rectorul de atunci, profesorul Cristian Dragomir, mi-a prezentat un proiect la care ținea foarte mult. Era vorba despre dotarea câtorva spitale ieșene cu săli de operație moderne. Lucrurile erau înaintate și Ministrul Educației de atunci, Cristian Adomniței, aprobase ca trei săli de operație să fie finanțate din bugetul Ministerului Educației. Am îmbrățișat acest proiect, care era atât în folosul comunității ieșene, cât și în folosul învățământului medical. Cristian Adomniței a fost înlocuit, iar Ministerul nu a mai finanțat acest proiect, dar a acceptat ca UMF Grigore T. Popa să-l susțină din venituri proprii. În 2009, Spitalul Sf. Spiridon, clinica a III-a Chirurgie, și Spitalul de Pediatrie au fost beneficiare a câte o sală de operație. În decembrie 2009, Institutul De Boli Cardiovasculare a fost dotat cu o sală hibrid – cea mai modernă din Estul Europei. Soarta a făcut ca în incendiul din 2018 singura sală care nu a fost afectată să fie această sală hibrid și astfel Institutul De Boli Cardiovasculare a putut (într-o măsură mai mică) să-și continue activitatea. Astfel, în cazul meu, s-a putut interveni și mi-a fost salvată viața.

Prin urmare, atunci când fac apel ca împreună să reconstruim Institutul De Boli Cardiovasculare, trebuie să vă gândiți că este o acțiune care vă încarcă de bunătate și empatie și că pâinea lăsată pe apă se va întoarce fără îndoială la voi. Sper ca aceasta acțiunea să debuteze imediat după 1 septembrie 2019.

P.S.: Doamna Sorina Pintea, poreclită Ministrul Sănătății, și-a găsit vocația profesională: anchetator. Dacă rezolvă rapid cazul de la spitalul Sapoca-Buzău, propun să fie numită șefa echipei de investigatori de la Caracal. Va fi sigur în favoarea sistemului sanitar. Oricum, Doamna Prim Ministru, Viorica Dăncilă, neinformată/dezinformata de către Ministrul Sănătății, a fost în Iași, dar Maricel Popa, președintele Consiliului Județean Iași, nu a spus un cuvânt despre situația de la Institutul De Boli Cardiovasculare. Fără comentarii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri