Caută
Close this search box.

Boris Johnson în fața unei noi bătălii Brexit după înfrângerea din Camera Comunelor

Boris Johnson

Boris Johnson se confruntă cu o nouă luptă în Camera Comunelor după primul său vot, în condițiile în premierul a pierdut în fața conservatorilor rebeli și a parlamentarilor din opoziție care sunt categoric împotriva unui Brexit fără acord, relatează BBC.

Comunele au votat cu 328 la 301 pentru a prelua controlul ordinii de zi, permițându-le să aducă un proiect de lege care solicită o întârziere Brexit. Premierul a declarat că va solicita alegeri generale dacă va fi obligat să solicite o prelungire la termenul limită de 31 octombrie. Deputații vor vota acum proiectul de lege privind întârzierea Brexit. Dacă trece, va urma votul pentru a organiza alegeri. Jeremy Corbyn a declarat că proiectul de lege trebuie să fie aprobat pentru a exclude complet „de pe masă” opțiunea fără acord ca partidul său să susțină apelul la alegerile generale.

În conformitate cu Legea privind parlamentele pe termen fix, un prim-ministru trebuie să beneficieze de sprijinul a cel puțin două treimi din parlamentari înainte ca alegerile generale să poată fi convocate în afara termenilor ficși de cinci ani.

Downing Street a declarat că cei 21 de parlamentari conservatori care s-au revoltat în votul de marți vor elimina votul, expulzându-i efectiv din partidul parlamentar și însemnând că nu pot participa ca candidați conservatori la alegeri. Rebelii includ mai mulți conservatori seniori, inclusiv ex-cancelarul Ken Clarke – un veteran al comunelor de aproape cinci decenii – care a spus că nu-și mai recunoaște partidul. „Este Partidul Brexit, reînviat”, a declarat el pentru programul News News al BBC Two. Printre ceilalți rebeli condamnați se numără Philip Hammond, care – până la 24 iulie – a ocupat funcția de cancelar, fostul secretar al justiției David Gauke, nepotul lui Winston Churchill, Sir Nicholas Soames, și Rory Stewart, care a stat recent împotriva lui Boris Johnson pentru a fi liderul partidului. Sir Nicholas a spus că își va încheia cariera parlamentară dacă vor avea loc alegerile generale. El a spus că decizia sa de a se răzvrăti nu a fost luată „ușor”, dar a simțit cu tărie că va evita opțiunea fără o înțelegere. El a adăugat: „Cert este că sunt satisfăcut că [primul ministru] își dorește o înțelegere, dar acordul pe care îl dorește nu este disponibil”.

Cu câteva ore înainte de votul de marți, guvernul își pierduse deja majoritatea de lucru atunci când parlamentarul conservator Phillip Lee a „dezertat” spre democrații liberali.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri