Caută
Close this search box.

PNL atacă legitimitatea companiilor municipale, înființate de Gabriela Firea

Preşedintele PNL Bucureşti, Violeta Alexandru, a anunţat joi depunerea unei plângeri prealabile faţă de hotărârile Consiliului general care vizează confirmarea înfiinţării a 20 de companii municipale.

„Ne-am aplecat cu atenţie asupra tuturor paşilor – în opinia noastră ilegali – parcurşi de doamna primar general, prin adoptarea în recenta şedinţă de consiliu a unor proiecte de hotărâre de reconfirmare a companiilor municipale şi pentru că aceste companii municipale însumează peste un miliard de lei ca buget şi pentru că ne-am sesizat cu privire la faptul că doar şase dintre cele 20 pe care le-a înfiinţat s-au prezentat cu profit la sfârşitul anului trecut, restul fiind în pierdere, ne-am hotărât să atacăm în instanţă hotărârile de consiliu care se referă la reînfiinţarea acestor companii, fiind consecvenţi cu demersul nostru juridic anterior prin care spunem răspicat că aceste companii sunt ilegale”, a anunţat liderul liberal, într-o conferinţă de presă susţinută la sediul PNL Bucureşti, citată de Agerpres.

Ea a remarcat că recent adoptatul Cod administrativ modifică articolul referitor la cvorumul cu care se pot adopta hotărâri care vizează patrimoniul. Prin urmare, astfel de hotărâri de consiliu pot fi adoptate în prezent cu majoritate de 50%+1, în condiţiile în care anterior era necesară o majoritate de două treimi.

„Apreciem că atâta vreme cât instanţa a spus foarte clar că aceste companii sunt ilegale – şi vă reamintesc că PNL s-a implicat într-un demers juridic în această privinţă, înainte de adoptarea Codului administrativ – doamna primar general ignoră practic decizia instanţei şi se foloseşte de instrumente eminamente politice pentru (…) păstrarea acestor companii. E vorba de companii cu peste 6.000 de angajaţi. În opinia noastră, acestea sunt în primul rând locul în care PSD are angajaţi pentru a face servicii oamenilor de partid”, a spus ea.

Violeta Alexandru a menţionat că nu respinge o discuţie privind oportunitatea înfiinţării unor structuri „care să funcţioneze transparent, pe bază de criterii de performanţă”, în domeniile în care astfel de companii sunt necesare.

„Din păcate, orice discuţie pe acest subiect, în lipsa asumării acestui eşec, care se numeşte conceptul de companie municipală în Bucureşti, discuţia va pleca – deşi, în esenţă, este o discuţie utilă – din păcate, cu acest handicap, dat de modul în care Gabriela Firea a dus în ridicol tot conceptul de performanţă cu privire la companiile municipale”, a precizat Violeta Alexandru.

Avocatul Daniela Chiriac a motivat plângerea prealabilă faţă de cele 20 de hotărâri de confirmare a companiilor municipale prin faptul că este „un nonsens” să „confirmi ceva anulat”.

„Noi suntem într-un litigiu în care PNL a cerut anularea şi dizolvarea acestor societăţi, pentru că o instanţă a hotărât ca aceste hotărâri de Consiliu general să fie anulate. Şi nu numai pe chestiuni de procedură, privind neîntrunirea majorităţii absolute, ci şi pe motive de nulitate. Cu toate acestea, s-a hotărât în data de 31 iulie ca Primăria să adopte din nou hotărâri de înfiinţare a acestor firme, alegând temeiuri juridice care, din punctul meu de vedere, nu pot coexista”, a precizat ea.

Totodată, Daniela Chiriac a atras atenţia şi asupra faptului că în cadrul hotărârilor de confirmare nu s-a ţinut cont de faptul că, potrivit deciziei Curţii de Apel, în cazul celor 20 de companii municipale nu a existat intenţia de asociere. În acest sens, a adăugat că asocierea dintre Municipiul Bucureşti şi societatea Ciclop nu este „una reală”, ci una „simulată”.

„Gândiţi-vă doar că toate companiile înfiinţate sunt asociate cu societatea Ciclop. Ciclop are o participaţie de 0,0002%. Şi atunci instanţa a stabilit că nu a existat intenţia de asociere. Gândiţi-vă că în societatea Ciclop este asociat unic tot Municipiul Bucureşti. Deci, controlul absolut îl are tot Municipiul Bucureşti, adică primarul Firea care poate să demită, să numească în consiliile de administraţie. (…) Noi am făcut o plângere prealabilă şi în acest moment aşteptăm ca Primăria să răspundă la această plângere prealabilă. În această perioadă noi vom face şi o cerere pe contencios administrativ în care vom cere suspendarea acestor hotărâri de Consiliu general, până la soluţionarea plângerii prealabile. După ce vom primi un răspuns de la Municipiul Bucureşti, vom face şi o acţiune pentru anularea acestor hotărâri”, a precizat ea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri