Caută
Close this search box.

Ministerul de Externe creşte mult numărul secţiilor de votare în Diaspora

diaspora

Ministerul Afacerilor Externe ia măsuri importante pentru a încerca să evite la alegerile prezidențiale dezastrul de acum 5 ani sau cel de la europarlamentarele și referendumul din 26 mai.

Astfel, MAE a transmis deja o listă preliminară de propuneri de secții de votare către Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) care depășeste numărul de 441 de secții care au fost în 26 mai.

Mai mult, Ministerul de Externe anunță că va propune un număr important de înființare de secții de votare către AEP, iar dintr-o simplă analiză pe țările cu importante comunități de români se observă o creștere substanțială, chiar și mai mult decât dublu.

De exemplu, în Germania există o creștere doar pe lista preliminară de la 25 la 84. În ceea ce privește creșterile ce vor avea loc prin propunerea ce urmează să fie făcută avem la Franța de la 17 la 41 de secție, în Italia de 75 la 120, Marea Britanie de la 28 la 62, iar în Spania de la 49 la 112.

Redăm mai jos integral comunicatul de presă al Ministerului Afacerilor Externe (MAE):

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a finalizat o primă listă de propuneri pentru înființarea de secții de votare în străinătate, în contextul organizării alegerilor prezidențiale din luna noiembrie 2019. Astăzi, 3 octombrie 2019, MAE a transmis către Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) o listă cu 444 de secții de votare propuse de misiunile diplomatice și oficiile consulare.

Avansarea listei a fost posibilă datorită demersurilor susținute ale misiunilor diplomatice și oficiilor consulare ale României care au solicitat sprijinul autorităților locale și au organizat consultări cu reprezentanții comunităților românești, în vederea identificării spațiilor pentru secțiile de votare ce vor fi înființate.

Printre cele 444 de propuneri de secții transmise către Autoritatea Electorală Permanentă se numără: Australia și Noua Zeelandă (7 secții), Austria (17 secții), Belgia (23 secții), Canada (9 secții), Cipru (6 secții), Danemarca (12 secții), Elveția (8 secții), Franța (8 secții), Germania (84 secții), Italia (22 secții), Republica Moldova (36 secții), Norvegia (10 secții), Olanda (22 secții), Marea Britanie (8 secții), Spania (37 secții), SUA (22 secții), Suedia (7 secții), Ungaria (6 secții).

Termenul limită prevăzut de lege pentru transmiterea propunerilor de secții de votare în străinătate este 19 octombrie 2019, iar până la expirarea acestuia MAE preconizează că vor fi înființate peste 800 de secții de votare în străinătate.

În perioada următoare, MAE va transmite către AEP noi propuneri pentru înființarea de secții de votare în străinătate, sub rezerva identificării de către misiunile diplomatice și oficiile consulare ale României de spații adecvate și obținerea acordului statului de reședință sau a autorităților locale: Afganistan (2 secții), Franța (41 de secții), Grecia (11 secții), Irlanda (16 secții), Italia (120 de secții), Luxemburg (3 secții), Malta (1 secție), Portugalia (9 secții), Marea Britanie (62), Spania (112 secții), Statele Unite ale Americii (7 secții).

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri