Președintele Asociației Producătorilor de Telemea de Sibiu, Florin Dragomir explică: Am cerut protecție, pentru că ajungea să fie falsificat (n.r produsul) în toată țara, mai ales în București. Au ajuns băieții ăștia deștepți să falsifice astfel încât să nu prea poți să faci diferența.
Pentru mine ca producător e un lucru bun deoarece nu mai poate fi produsul falsificat. Va fi produs numai de membrii asociației, de producătorii care resepctă rețeta tradițională, explică la RFI Florin Dragomir.
Telemeaua de Sibiu este o brânză semi-tare, produsă integral din lapte de oaie crud proaspăt muls, nepasteurizat, prin coagulare enzimatică cu cheag. Aceasta se comercializează proaspătă sau maturată, iar perioada de maturare este de minim 21 de zile. Laptele folosit pentru fabricarea produsului ”Telemea de Sibiu” provine de la animale crescute în zona geografică delimitată și hrănite în principal pe păşune.
Telemeaua de Sibiu se vinde cu 30 de lei kilogramul, 25 de lei la vrac, după cum spun producătorii. Deocamdată produsul nu se va scumpi și va putea fi recunoscut după timbrul specific.
Telemeaua de Sibiu se alătură astfel celorlalte șase produse românești protejate de legislația europeană: Magiunul de Topoloveni, Salamul de Sibiu, Novacul afumat din Ţara Bârsei, Scrumbia de Dunăre afumată, Cârnații de Pleșcoi și Telemea de Ibănești.