Caută
Close this search box.

Preşedintele CJ îl invită pe ministrul Mediului în Harghita, după cazul ursului rănit: demiterea prefectului nu rezolvă situaţia

Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, l-a invitat duminică pe ministrul Mediului, Costel Alexe, în judeţ, subliniind faptul că situaţia ursului lovit nu poate fi tratată ca un caz individual şi punctând faptul că demiterea de funcţie a prefectului nu rezolvă problema urşilor din Harghita.

Într-o „invitaţie specială” adresată ministrului Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe, preşedintele CJ Harghita, Borboly Csaba, precizează că viaţa cetăţenilor din Harghita, Covasna şi Mureş este în fiecare zi în pericol, din cauza faptului că oricine se poate întâlni zilnic cu un urs şi susţine că a alertat de mai multe ori Ministerul Mediului în legătură cu această problemă, dar solicitările au rămas fără răspuns.

Stimate Domnule Ministru, în urma reacţiilor şi articolelor apărute în presă în legătură cu cazul ursului lovit între localităţile Praid şi Sovata la data de 16 noiembrie, eu, în calitate de preşedinte al Consiliului Judeţean Harghita, doresc să precizez faptul că această situaţie nu poate fi tratată ca un caz individual. În judeţul Harghita, precum şi în judeţele Covasna, Mureş şi în zonele învecinate acestora, în fiecare seară sau chiar în timpul zilei se poate întâmpla ca cineva să se întâlnească cu un urs – sau chiar cu mai mulţi urşi – pe drumurile publice, în zonele publice sau chiar în curtea proprie, şi să aibă loc un accident. Viaţa cetăţenilor este în pericol în fiecare zi. Răspunsul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor şi al Ministerului Interne pentru această situaţie este căutarea vinovatului într-un caz individual, deşi problema asta complexă se află de mulţi ani pe masa Ministerului Mediului. În ultimii ani am alertat de nenumărate ori Ministerul Mediului şi am solicitat o intervenţie rapidă şi eficientă, dar alertele şi solicitările noastre au rămas fără răspuns, fără interes real, fără măsuri concrete din partea Ministerului. Între timp s-a schimbat Guvernul, s-a schimbat Ministrul Mediului şi ne aflăm în aceeaşi situaţie ca şi în anii precedenţi: Ministrul dă vina pe localnici şi nu ia în considerare problema reală din regiunea noastră„, se arată în invitaţia semnată de Borboly Csaba, citată de Agerpres.

Preşedintele CJ Harghita consideră că demiterea prefectului judeţului nu rezolvă situaţia, fiind „praf în ochii presei” şi punctează că este nevoie de măsuri concrete, adresându-i invitaţia de a participa, marţi, 19 noiembrie, la o conferinţă pe tema coexistenţei dintre om şi carnivorele mari, care va avea loc la Miercurea Ciuc, la care vor fi prezenţi specialişti europeni şi la care Ministerul Mediului nu şi-a anunţat deocamdată intenţia de a participa.

Demiterea din funcţie a Prefectului Judeţului Harghita nu rezolvă situaţia. Faptul că Guvernul a decis demiterea acestuia este praf în ochii presei, noi avem nevoie de măsuri concrete din partea Ministerului. Domnule Ministru, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor a fost invitat la „Workshopul regional al Platformei Europene privind coexistenţa omului şi a carnivorelor mari”, care va avea loc în data de 19 noiembrie la sediul Consiliului Judeţean Harghita din Miercurea Ciuc. În cadrul acestui workshop vor fi prezentate şi discutate rezultatele obţinute până în momentul de faţă în cadrul platformei regionale Harghita, într-un cadru mai larg, în context naţional şi european, cu scopul soluţionării conflictului între speciile de carnivore mari şi om, respectiv reducerea conflictelor între diferite grupări ale societăţii. Din păcate însă, până în acest moment Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor nu a semnalat intenţia participării la acest eveniment„, se mai arată în invitaţie.

În final, Borboly îl roagă pe ministrul Mediului să nu continue „atitudinea de dezinteresare şi nepăsare” a celorlalţi miniştri ai Mediului şi să vină în Harghita, pentru a afla de la faţa locului detalii legate de gravitatea problemei.

Vă adresez rugămintea de a nu continua atitudinea de dezinteresare şi nepăsare a predecesorilor dumneavoastră, să participaţi la acest eveniment şi să aflaţi la faţa locului detalii în legătură cu gravitatea acestei probleme, de aici din regiunea în care oamenii nu-şi pot trăi liniştiţi viaţa de zi cu zi, din cauza conflictelor zilnice cu carnivorele mari. Contăm pe prezenţa dumneavoastră„, se mai arată în invitaţia semnată de preşedintele CJ Harghita.

Reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Harghita au declarat că ursul care a agonizat pe şosea, între Sovata şi Praid, a fost împuşcat de către vânători, după ce a fost tranchilizat, iar în această cauză poliţiştii au deschis un dosar penal.

Conform IPJ Harghita, specialiştii au tranchilizat ursul care fusese rănit grav de o maşină, iar apoi medicii veterinari au stabilit că rănile suferite de acesta erau prea grave şi a fost luată decizia uciderii lui.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri