Renumitul maestru bucătar francez Marc Veyrat va acţiona în instanţă Ghidul Michelin, o premieră în istoria prestigiosului ghid gastronomic, solicitând „adevărul” despre declasarea restaurantului său, La Maison des Bois, care a pierdut una dintre cele trei stele.

Fapt rarisim sau poate chiar unic, chef-ul francez a solicitat, într-o procedură demarată în regim de urgenţă, lămuriri suplimentare despre criteriile, metodele de evaluare şi formare a inspectorilor ghidului gastronomic care au decis retrogradarea stabilimentului său din Manigod, o localitate din Alpii francezi.

Marc Veyrat, care în principiu nu va fi prezent la audierea de miercuri, solicită de asemenea Tribunalului de Înaltă Instanţă din Nanterre ca numele restaurantului lui să nu mai apară în ediţiile viitoare ale Ghidului Michelin, în contextul în care editorii ghidului refuză acest lucru. El a cerut şi despăgubiri simbolice în valoare de 1 euro pentru prejudiciul suferit.

După declasarea restaurantului său, maestrul bucătar francez a declarat că a intrat „în depresie”.

Procesul reprezintă o premieră pentru acţiunile introduse în instanţă de un maestru bucătar împotriva Ghidului Michelin, potrivit avocatului acestuia, Richard Malka. Procesul ar avea la origine, conform chef-ului francez, cuvintele rostite de unul dintre inspectorii ghidului, care ar fi pretins că a detectat cheddar în unul dintre preparatele ce i-au fost servite, în contextul în care Marc Veyrat se mândreşte cu faptul că utilizează doar produse din teritoriul său natal.

Solicitarea sa de lămuriri suplimentare despre inspecţiile realizate în acel restaurant presupun o renunţare la anonimatul inspectorilor folosiţi de Ghidul Michelin.

„E ceva grotesc”, a reacţionat însă avocatul Richard Malka. „Domnul Veyrat ar dori ca Franţa să devină singura ţară din lume care renunţă la principiul libertăţii criticii gastronomice, doar pentru că restaurantul lui are două stele în loc de trei, fiind considerat mai degrabă excelent decât genial!”.

150 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here