Principalul serviciu de Intelligence al SUA, Agenția Centrală de Informaţii (CIA), a publicat documente oficiale – declasificate parţial – despre Revoluția din 1989 și situaţia internă explozivă din ianuarie 1990. Potrivit raportului CIA, Frontul Salvării Naționale (FSN), condus de Ion Iliescu, a solicitat la acea vreme sprijin de la cei ce au lucrat în cadrul fostului Departament al Securității Statului, DSS, activ până în decembrie 1989, în condițiile în care românii continuau și chiar intensificau demonstrațiile de stradă prodemocrație.

De fapt, o bună parte din cadrele DSS fuseseră recuperate în Ministerul Apărării de către generalul Nicolae Militaru, criminal de război – Wikipedia -, agent sovietic dovedit și omul de încredere al lui Ion Iliescu. Nu fuseseră recuperați doar aceia care instrumentaseră  direct, în DSS, dosarele de spioni ale celor doi. Ba unii fuseseră chiar uciși cu bună știință, vezi cazul Trosca și al luptătorilor anti-tero masacrați în fața MApN-ului lui Nicolae Militaru, deși fuseseră chemați acolo ca să … apere ministerul.

Astfel, potrivit unui document ce datează din 27 ianuarie 1990, în România se amplifica „mişcarea de contestare” a Frontului Salvării Naţionale, care „nu mai poate ascunde lipsa de credibilitate şi disensiunile interne”.

Preşedintele Iliescu a admis joi că situaţia politică este instabilă, avertizând că s-ar instala anarhia dacă s-ar prăbuşi guvernul provizoriu”, se mai arată în raportul ce vizează situația politică a României după Revoluția ce a eliberat țara noastră de sub tutela regimului comunist al lui Nicolae Ceaușescu.

Totodată, potrivit unui raport CIA din data de 30 ianuarie 1990, membrii FSN au solicitat sprijinul foștilor agenți de securitate din timpul regimului comunist. „Continuarea demonstraţiilor antiregim împinge Frontul Salvării Naţinale (FSN), aflat la putere, să recurgă la susţinerea necruţătoarei foste poliţii politice a lui Ceauşescu”, scrie în documentul intitulat „România: Securitatea revine”.

Actualul profil redus menţinut de Securitate probabil se va schimba dacă, după cum este probabil, FSN va continua să fie vizat de atacuri din cauza susţinerii cu jumătate de măsură a reformelor democratice.

Implicarea personalului Securităţii în limitarea protestelor amplifică mult probabilitatea ca demonstraţiile antiguvernamentale să devină violente. Aşa cum s-a întâmplat în timpul înlăturării lui Ceauşescu, armata română ar putea juca un rol-cheie în supravieţuirea FSN”, se mai arată în raportul CIA. Trebuie spus că unele părți rămân în continuare clasificate.

Creșterea așteptărilor publice l-a determinat pe Iliescu – care mai devreme exprimase rezerve cu privire la un sistem multipartit – să îmbrățișeze pluralismul politic mai repede decât intenționa.

În ciuda măsurilor de liberalizare, puterea cetralizată a FSN și controlul asupra presei îi garantează practic că va fi mai bine poziționat decât alte forțe politice în vederea alegerilor din aprilie.

Mișcarea care l-a vizat pe  Vlad, care a urmat demiterii ministrului adjunct al Apărării  Gușă, va crește cel mai probabil controlul FSN asupra puterii și va reduce șansele unei contrarevoluții”, mai spune documentul citat.  Sursa Fanatik.ro. Foto B1.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.