Caută
Close this search box.

Cutremur mare în România, vineri dimineață! S-a resimțit ca la debutul celui din 1977

cutremur

ACTUALIZARE ORA 5:30. INFP face o nouă revizuire – a patra – a caracteristicilor cutremurului din 31 ianuarie: revine la magnitudinea de 5,2 pe Richter, în timp ce adâncimea este estimată la 121 km. Seismul a avut intensitatea V pe scara Mercalli.

ACTUALIZARE ora 4:00. Datele cutremurului au fost revizuite din nou de INFP. Magnitudine: 5,3 pe Richter, adâncime: 120 km.

Localizare: 84 km E de Brașov, 97 km S de Bacău, 98 km NE de Ploiești, 110 km V de Galați, 112  km NV de Brăila, 148 km N de București, 171 km NE de Pitești, 177 km SV de Iași, 197 km E de Sibiu, 212 km N de Ruse.

Știrea inițială. Un cutremur puternic s-a produs în România, în zona seismică Vrancea, vineri dimineață. A avut magnitudinea de 5,2 pe Scara Richter, fiind de departe cel mai puternic din acest an, dar și din ultimele 15 luni care s-au scurs de la seismul din octombrie 2018, cu magnitudinea de 5,8.

Conform primelor estimări pe care le redă INCDFP, acesta a avut o magnitudine de 5.4 pe scara Richter. INCDFP a rectificat calculele iniţial şi a scăzut puterea seismului la 5.3 grade pe scara Richter, apoi s-a vorbit despre 5,2.

Cutremurul a avut loc vineri dimineață, la ora 3.26. Conform seismologilor români, s-a produs la o adâncime de 140 de kilometri.

Epicentrul seismului a fost localizat la 4 kilometri nord de localitatea Nereju. Conform INFP, de asemenea, s-a produs la 90 de kilometri est de Brașov, 93 de kiolometri sud de Bacău, 104 kilometri nord-est de Ploiești, 105 kilometri vest de Galați, 108 kilometri nord-vest de Brăila,  și 153 de kilometri de București.

De altfel, cutremurul de vineri dimineață a fost puternic resimțit și în Capitală, ca și în Brașov, Ploiești, Buzău, Văleni de Munte, Bacău, Iași, Suceava, Constanța sau Chișinău.

Localnici din zona de est a județului Prahova ne-au mărturisit că mișcarea a fost puternică, a durat cîteva secunde și a zgâlțîit serios paturile, fotoliile, lustrele și alte oboecte casnice, totul fiind comparabil chiar cu debutul cutremurului din 4 martie 1977.

Inițial, EMSC, Centrul Seismic Mediteranean a transmis că seismul are o magnitudine de 5,1 pe Scara Richter. Ulterior, INFP a venit cu noi precizări, rectificănd magnitudinea la 5,2 pe Scara Richter.

Nu se cunosc, deocamdată, informații despre eventuale pagube materiale sau alte incidente.

Este cel mai mare eveniment seismic care s-a produs anul acesta în România.  În 2019, cel mai puternic cutremur din zona seismică Vrancea a fost înregistrat la 3 septembrie și a avut 4,5 pe Scara Richter.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri