Un teritoriu britanic de pe continent vrea să intre în Spațiul Schengen după Brexit, pentru a permite libera circulație a europenilor.

Pentru această mică enclavă de 6,2 km2, situată în extremitatea sudică a Peninsulei Iberice, fluiditatea traficului la unicul său post de frontieră cu Spania este crucială.

Este vorba despre Gibraltar, care s-ar putea alătura spaţiului Schengen cu scopul de a garanta libertatea de mişcare la frontiera sa cu Spania după ce Regatul Unit va părăsi UE, a sugerat premierul acestui teritoriu britanic într-un interviu acordat AFP, citat de Agerpres.

Regatul Unit nu a dorit niciodată să se alăture spaţiului Schengen, dar dacă Gibraltarul ar intra „ar fi un lucru pozitiv”, a apreciat Picardo.

„Are sens pentru UE ca 2,5 mile pătrate în extremitatea sudică a peninsulei să nu fie accesibile cetăţenilor europeni? Nu prea cred”, a spus el.

O trecere fără obstacole la frontieră este în interesul enclavei, cu cei 30.000 de locuitori ai săi, dar şi al spaniolilor care muncesc aici. Peste 14.000 de lucrători, în marea lor majoritate spanioli, dar şi cetăţeni de toate naţionalităţile, stabiliţi în Spania, trec zi de zi frontiera pentru a munci în Gibraltar.

Printre aceştia, 2.500 de britanici care trăiesc în Spania, atraşi fiind de preţurile mai mici la locuinţe, traversează pe jos sau cu maşina postul de frontieră.

„Uitaţi-vă la alte microstate din Europa, ele beneficiază de libertate de circulaţie în cadrul Schengen, chiar dacă nu sunt cu totul integrate în sistemul de schimburi de informaţii. Toate acestea vor fi luate în calcul în cadrul negocierilor care vor începe”, a continuat Fabian Picardo.

Liechtenstein, îndeosebi, este un microstat care, deşi nu este membru al UE, participă la spaţiul Schengen, notează France Presse.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here