Caută
Close this search box.

Redirecționarea impozitului către ONG-uri se va putea face și la doi ani, nu doar anual, inclusiv de PFA-uri

De anul acesta, cei care doresc să redirecționeze parte din impozitul pe venit pentru susținerea ONG-urilor sau pentru acordarea de burse private ar putea depune formularul 230, prin care se face redirecționarea, o dată la doi ani, nu anual cum se procedează în prezent. Modificarea este cuprinsă într-un proiect de ordin, care aprobă un nou model al declarației 230, publicat în dezbatere publică de către Fisc. Mai mult, pe lângă salariați și pensionari, și cei care obțin venituri din activități independente vor putea utiliza acest formular.

Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a publicat un proiect de ordin pentru aprobarea procedurii privind stabilirea sumei reprezentând până la 3,5% din impozitul anual datorat pentru susţinerea entităţilor nonprofit care se înfiinţează și funcţionează în condiţiile legii și a unităţilor de cult, precum și pentru acordarea de burse private potrivit căruia, formularul 230 ar putea suferi câteva modificări față de forma actuală.

Mai exact, de anul acesta, cei care vor alege să redirecționeze 3,5% din impozitul anual ar putea redirecționa aceste sume de bani către aceeași entitate timp de doi ani. Acest lucru va fi posibil prin bifarea căsuței special destinate acestei opțiuni din cadrul formularului 230 și prin completarea unei cereri. La finalul celor doi ani, cererea poate fi reînnoită.

Procentul de 3,5% va putea fi acordat entităților non-profit care sunt înscrise în Registrul entităţilor/unităţilor de cult, dar și burselor private. Până acum, pentru acordarea de burse private se putea redirecționa un procent de 2%.

În plus, pe lângă contribuabilii care realizează venituri din salarii și/sau din pensii, cei care obțin venituri din activități independente pot completa și ei formularul 230. Este vorba despre cei care obțin venituri din:

activităţi independente/activități agricole, impuse pe bază de normă de venit;
activităţi independente realizate în baza contractelor de activitate sportivă, pentru care impozitul se reține la sursă;
drepturi de proprietate intelectuală, altele decât cele pentru care venitul net se determină în sistem real;
cedarea folosinței bunurilor, pentru care venitul net se determină pe baza cotelor forfetare de cheltuieli sau pe baza normelor de venit.
Așadar, secțiunea a doua privind datele referitoare la categoriile de venit (venituri din salarii și asimilate salariilor și venituri din pensii) va dispărea și se va trece direct la completarea destinației sumei redirecționate (bursă privată sau susținerea unei entități non-profit/unitate de cult).

Noul formular 230 poate fi accesat aici.

Actualul formular 230 este folosit de către salariați și pensionari pentru a redirecționa o parte din impozitul pe care sunt obligați să-l plătească statului către entități nonprofit sau unități de cult. Mai exact, potrivit Codului fiscal, acea parte din impozit se duce la cineva care are nevoie de banii respectivi, în loc să se ducă la stat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri