Caută
Close this search box.

O judecătoare şpăgară a CÂNTAT în corul bisericii din puşcărie, ca să arate că s-a îndreptat

judecătoare

Pe 17 decembrie 2019, Antonela Anemary Cristea, fostă Costache (50 de ani), ieşea pe poarta Penitenciarului de femei Târgşor din Prahova, după ce a executat aproape 1.600 de zile de închisoare. Eliberarea era ultimul episod dintr-unul dintre cele mai mediatizate cazuri de corupţie, în Justiţia din România.

O poveste care a început în martie 2013, atunci când Antonela Cristea era unul dintre cei mai puternici judecători din Capitală. Era şefa Secţiei a II-a Penale din Tribunalul Bucureşti şi avea o carieră de 20 de ani ca judecător pe secţia penală. Aşa că arestarea ei a produs vâlvă în magistratură.

Şi acuzaţiile erau grave, era vorba de mai multe infracţiuni, printre care constituire de grup infracţional organizat, luare de mită şi trafic de influenţă, povesteşte jurnalistul Ionel Stoica, pe Ziare.com.

În dosar mai fusese arestată şi colega ei, Viorica Dinu. Mass-media a denumit cazul „Reţeaua judecătoarelor spagare de la Tribunal”. Ulterior, în presă au apărut detalii inedite despre acest caz: stenograme care dezvăluiau cum se vindeau sentinţele pe bani sau cum au fost păcălite că, dacă vorbesc în liftul tribunalului capitonat cu aluminiu sau la telefoane vechi, nu pot fi interceptate, dar şi cum erau dirijate dosarele la anumiţi judecători.

„Fii atentă! Avem 15 şi 15. Eu mi-am oprit o mie. A fost 16-16, sunt 15-15. Sunt 30, i-am numărat! Şi asta nu-i tot că nu-i dau lui …. (neinteligibil – nota DNA). Mie mi-a adus 35. Noi cât să ne oprim?,” întrebă Cristea, într-o discuţie cu Dinu.

E nuntă mare-n penitenciar!

Antonela Cristea a fost arestată preventiv în acest caz aproape 3 ani. În această perioadă, ea s-a căsătorit cu unul dintre avocaţii săi. Se întâmpla în postul Paştelui din 2014.

George Cristea, unul dintre avocaţii săi, a cerut-o de soţie, iar ceremonia a fost oficiată de primarul localităţii. De faţă au fost doi ofiţeri de penitenciar, naşii, precum şi o rudă a judecătoarei.

A primit şase ani cu executare

Procesul de corupţie s-a terminat în mai 2018. Verdictul instanţei: şase ani de închisoare, pentru constituire a unui grup infracţional organizat, luare de mită, trafic de influenţă, complicitate la infracţiunea de trafic de influenţa şi trei infracţiuni informatice.

Infracţiunile informatice au legătură cu acuzaţia DNA potrivit căreia modifica datele din Ecris, sistemul informatic al instanţelor, astfel încât dosarelele nu mai erau distribuite aleatoriu şi ajungeau la un complet cu dedicaţie.

Colega sa de dosar, Viorica Dinu, a fost condamnată la şapte ani de închisoare. În mai 2018, cele două foste judecătoare au fost închise la Târgşor.

Antonela s-a căit pentru faptele sale

După cum am arătat, Antonela Cristea a fost eliberată pe 17 decembrie 2019. Potrivit motivării deciziei judecătoreşti, ea a spus judecătorilor că regretă enorm faptele pentru care a fost condamnată şi că vrea să fie alături de familia sa, soţul şi copilul minor, din prima căsătorie.

Antonela Cristea a explicat că a participat în închisoare la numeroase activităţi educative şi lucrative, pentru a-şi facilita reintegrarea în societate. Fostul judecător a renunţat la protecţia pe care o primesc foştii magistraţi care execută condamnări în penitenciare, pentru a putea munci şi a dovedi că s-a îndreptat.

„Am renunţat la regimul de protecţie tocmai pentru a putea lucra. În luna septembrie am prestat activităţi lucrative o perioadă de 25 de zile, la cules de vie”, spunea aceasta.

Ea a fost repartizată la Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru viticultura şi vinificaţie Valea Călugăreasca. Culesul la vie i-a adus şi o sancţiune, potrivit acesteia, după ce a împrumutat o pereche de cizme de la o altă deţinută.

Ca să se revanşeze, a cântat şi în corul bisericii din puşcărie

După acest episod, a fost repartizată în corul bisericii. Înainte de eliberare a participat la trei programe: „Cuvântul care zideşte”, „Lăudaţi-l pe Domnul” şi a finalizat cursul de pregătire pentru liberare. Antonela Cristea a explicat judecătorilor ca după eliberare o să lucreze în funcţia de consilier juridic, la o societate.

În total, Antonela Cristea a executat aproximativ 1.600 de zile în arest sau penitenciar, la care s-au adăugat 8 zile câştigate pentru că a muncit şi 186 de zile câştigate în baza prevederilor Legii recursului compensatoriu. Astfel, instanţă a explicat că ea a executat fracţia necesară, de 2/3 din pedeapsa, pentru a putea fi eliberată condiţionat.

„Tribunalul Prahova considera că în cauză sunt îndeplinite toate condiţiile prevăzute de lege pentru că petenta condamnată să poată fi liberata condiţionat, atât prin executarea fracţiei prevăzută de lege, cât şi prin stăruinţa depusă în muncă şi dovezile temeinice de îndreptare de care aceasta a dat dovadă pe parcursul executării pedepsei,” au conchis judecătorii care au dat decizia definitivă de eliberare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri