Agricultorii vor înregistra pagube în 2020. După cea mai căduroasă toamnă din istorie, seceta a distrus recoltele de orz, rapiţă şi grâu. În plus, lipsa zăpezilor din România a făcut ca cerealele să rămână fără protecţie împotriva frigului.

Agricultorii vor da de pagubă anul acesta, Din cauza timpului căluros din timpul toamnei 2019, precum şi din cauză că în această iarnă nu prea a nins recoltele vor fi afectate grav.

Vor fi compromise recoltele de rapiţă, orz, precum şi cele de grâu. Agricultorii suţin că producţia va fi mai mică cu aproximativ 30% decât estimările iniţiale.

Pe de ată parte, ministrul Agriculturii îi îndeamnă pe deţinătorii de terenuri, pe agricultori, să îşi asigure recoltele. Diferenţele de temperatură uriaşe din timpul nopţii şi al zilei este un alt factor care va afecta recoltele.

Au fost diferenţe şi de 15 grade Celsius, astfel că recoltele creşteau ziua şi îngheţau pe parcursul nopţii. Vestul şi sudul ţării vor fi cele mai afectate, întrucât sceta a lovit aici cel mai tare.

Ministerul Agriculturii a alocat pentru acest an un buget de 40 de milioane de euro pentru a plăti 70% din poliţele de asigurare ale producătorilor care îşi vor pune astfel la adăpost recoltele.

România, Spania, Italia, Grecia, Bulgaria, Cipru, Malta și Ungaria, vor fi fectate de secetă în urma încălzirii globale, în următorii ani, arăta un raport al Comisiei Europene despre schimbările climatice, în 2009.

Un raport făcut de români arăta, la patru ani distanţă, ca aridizarea a început deja pe 150 de mii de hectare din sud-vestul ţării noastre, iar alte 700.000 de hectare vor avea aceiaşi soartă.

„În sudul României, nisipul înghite, an de an, peste o mie de hectare. În lipsa unor măsuri corespunzătoare, în următorii 50 de ani, suprafețele cu soluri fertile ar putea fi complet acoperite de nisip”, spune Anca-Luiza Stănilă, cercetător în cadrul Institutului pentru Pedologie, Agrochimie și Protecția Mediului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here