Măsuri fără precedent de Paşte în Serbia şi Macedonia de Nord. Bisericile vor rămâne închise, oamenii nu au voie să iasă din case.

În ambele ţări majoritar ortodoxe se aplică interdicţii speciale de circulaţie de vineri seara până marţi.

Biserica Ortodoxă Sârbă a cerut ridicarea interdicţiei, pentru a permite credincioşilor să participe la slujba de Înviere.

Preşedintele Aleksandar Vucic, care a anunţat măsura marţi seara, la televiziunea de stat RTS, a adăugat: ‘Îi voi cere în genunchi patriarhului să revină asupra cererii (…), dar cu siguranţă nu vom aresta preoţi’. El a precizat că susţine recomandările medicilor care au propus restricţia excepţională.

Biserica Ortodoxă din Macedonia de Nord le-a cerut enoriaşilor care doresc să meargă la biserică înainte de interdicţie să respecte instrucţiunile de distanţare socială şi să nu sărute icoanele.

În cele două state balcanice erau deja în vigoare restricţii de deplasare. Prelungirea măsurilor este una din cele mai severe decizii luate la Belgrad şi Skopje, apreciază AFP., citată de Agerpres. În Serbia s-au înregistrat 4465 de cazuri de coronavirus şi 94 de morţi, la o populaţie de circa 7,1 milioane. În Macedonia de Nord, au decedat 44 din cei 908 de pacienţi cu COVID-19.

În Muntenegru, unde majoritatea celor 650.000 de locuitori sunt de asemenea ortodocşi, enoriaşilor li s-a interzis intrarea în biserici din 22 martie, pentru a se evita răspândirea virusului. Arhiepiscopul Amfilohie şi mai mulţi preoţi, care au încălcat interdicţia împreună cu el, au fost arestaţi duminica trecută.

698 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here