Caută
Close this search box.

VIDEO LIVE ”HRISTOS A ÎNVIAT”, au rostit românii din case. Paștele 2020, într-o Românie militarizată

Românii trăiesc cele mai triste sărbători de Paști de la Revoluție încoace. ”Hristos A ÎNVIAT”, au rostit românii din case, ascultând doar clopotele bisericilor.

Slujba de Înviere are loc anul acesta cu bisericile goale.

În plină pandemie de coronavirus și cu stare de urgență decretată pe teritoriul României, Biserica Ortodoxă Română a făcut anul acesta eforturi de organizare uriașe pentru a aduce Lumina Sfântă în casele tuturor românilor ortodocși.

Sfânta Lumină a fost în parohii de către personalul clerical şi maximum 5 voluntari, sâmbătă, începând cu ora 20.

Clericii din fiecare parohie, ajutaţi de un număr de maximum 5 voluntari cu echipament de protecţie (mască şi mănuşi), în calitate de organizatori, vor asigura distribuirea Paştilor sau a Sfintei Lumini, respectând reglementările prevăzute în ordonanţele militare, având asupra lor cartea de identitate şi, ca semn distinctiv, banderolă albă pe braţ, precum şi un ecuson cu date de identificare, ştampilat de parohie.

Credincioşii vor primi Paştile sau Sfânta Lumină din pragul casei ori de la fereastră, fără a ieşi în stradă, iar în zona locuinţelor multifamiliale acestea vor fi înmânate unui reprezentant desemnat de Asociaţia de proprietari sau de chiriaşi, care va purta echipament de protecţie (mască şi mănuşi).

Lumina Sfântă a ajuns sâmbătă seara în București și apoi în întrega țară

Lumina Sfântă de la Ierusalim a fost adusă sâmbătă seara în ţară, pentru a 12-a oară consecutiv, cu un avion special, de către o delegaţie a Patriarhiei Române, condusă de episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, Timotei Prahoveanul.

Foto: Basilica.ro

La Catedrala Patriarhală, Lumina Sfântă a fost dusă de delegaţia Patriarhiei Române, unde a fost primită de Patriarhul BOR, Daniel.

Anul acesta Lumina Sfântă a fost primită într-o atmosferă de tristețe pentru toată lumea”, a semnalat Patriarhul Daniel sâmbătă seara, 18 aprilie 2020, potrivit Basilica.ro

Biserica Sfântului Mormânt era aproape goală”, a amintit Preafericirea Sa la întâmpinarea Luminii Sfinte în Catedrala Patriarhală.

Cu toate acestea însă, faptul că Lumina Sfântă a venit și anul acesta la Ierusalim și în toate țările ortodoxe care au trimis delegații spre a o primi în dar de la Hristos, aduce bucurie. Și pe lângă binecuvântare, ne aduce și o mare consolare, o mângâiere”.

Preafericitul Părinte Patriarh a mai spus că primirea luminii este o dovadă că „Hristos suferă cu cei care suferă și Se bucură cu toți cei care se bucură”.

Hristos, Care ne-a trimis lumina Învierii Sale, dorește să intre în casa sufletului nostru, în familia noastră, în toată viața noastră. Să lumineze incertitudinea, să risipească teama, să ne ajute să ne vindecăm sufletește și trupește”.

De pe Aeroportul “Henri Coandă”, cu acelaşi avion, Lumina Sfântă a fost dusă la Iaşi, şi cu un alt avion la Sibiu, Cluj Napoca, Timişoara şi Baia Mare.

Potrivit acordului BOR – MAI, slujbele religioase din noaptea de Înviere se oficiază cu respectarea îndrumărilor Bisericii Ortodoxe Române şi a prevederilor din ordonanţele militare privind reuniunile publice şi distanţarea fizică fără participarea credincioşilor în incinta, în curtea sau în apropierea lăcaşurilor de cult.

Lumina Sfântă este considerată un miracol al ortodoxiei, care se întâmplă în fiecare an de Paşte la Ierusalim când, în timpul Vecerniei Mari din Sâmbăta Mare, între orele 12,30 şi 14,30, deasupra Sfântului Mormânt se aprinde un foc care se pogoară din cer, manifestându-se diferit în fiecare an şi care, în primele minute, nu frige.

Lumina este adusă credincioşilor de Patriarhul Ierusalimului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri