Caută
Close this search box.

Dezvăluire-şoc din lumea serviciilor secrete

Lumea serviciilor de informații are parte de o dezvăluire extrem de importantă, ce arată existența unei alianțe secrete care funcționează de 50 de ani, între 5 țări europene. Miza este enormă: accesul la mesaje criptate.

Alianța dintre Danemarca, Suedia, Germania, Olanda și Franța dublează celebra Five-Eyes și a gestionat, timp de zeci de ani, informații criptate la care a avut acces grație dispozitivelor criptografice ”aranjate”, vândute atât prietenilor, cât și competitorilor.

Acestea sunt concluziile unui raport detaliat publicat de profesorul olandez de informatică, Bart Jacobs.

Acesta a dezvăluit public, în premieră, existența „Maximator”, înființată în 1976, când Danemarca, Germania și Suedia au format prima alianță în umbră cu scopul de a intercepta și descifra mesajele trimise de sateliți. Olanda a fost invitată în grup în 1977, grație stațiilor de interceptare din Caraibe, iar Franța a intrat în 1985.

Cooperarea în materie de informații (SIGINT) între cinci țări anglo-saxone: Australia, Canada, Regatul Unit, Noua Zeelandă și Statele Unite, care formează celebra Five-Eye, este bine documentată. Profesorul Jacob scrie că ce nu se știa public până acum era că există o a doua alianță vestică, paralelă, care are de asemenea 5 mebri, înființată în 1976, pe nume Maximator.

Contextul în care apar dezvăluirile sunt legate de un alt mare scandal de spionaj: Crypto AG. Această alianță ajută să înțelegem și mai bine, consideră Jacobs, implicațiile scandalului Crypto AG.

Compania Crypto AG, s-a remarcat cu un contract încheiat în timpul celui de-al doilea război mondial destinat construirii unei mașini de codare pentru trupele americane.

A ajuns să domine piața fabricanților de mașini de codare vreme de decenii, trecând de la echipamente mecanice la circuite electronice și, în fine, la cipuri de silicon și software și a vândut echipamente către peste 100 de țări în secolul 21. Printre clienți s-au numărat țări ca Iran, junte militare din America Latină, cei doi rivali cu arme nucleare India și Pakistan sau chiar Vaticanul.

Deși implica foarte multe milioane de dolari, s-a dovedit că afacerea era de fapt una mai degrabă de spionaj, decât una comercială: niciunul dintre acești clienți n-a știut vreodată faptul că firma Crypto AG era deținută în secret de către CIA, într-un parteneriat ultrasecret cu serviciile de informații vest-germane. Spionii CIA au au aranjat echipamentele companiei în așa fel încât au putut sparge cu ușurință codurile utilizate de țări pentru a cripta mesajele.

Informații cruciale despre funcționarea și punctele slabe ale dispozitivelor criptografice vândute de Crypto AG (și de alte companii) au fost distribuite în cadrul rețelei Maximator. Acest lucru le-a permis membrilor să decripteze mesajele interceptate din peste o sută de țări care au cumpărat dispozitive compromise din anii ’70 încoace”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri