Caută
Close this search box.

VIDEO NASA – SpaceX: „Go for launch!”: Capsula Crew Dragon a fost lansată cu succes

Update Capsula Crew Dragon a fost lansată sâmbătă spre Staţia Spaţială Internaţională de la Centrul Spaţial Kennedy, din Florida, cu o rachetă Falcon 9, în prima misiune cu echipaj uman de pe pământ american şi cu tehnologie americană din ultimii aproape 10 ani şi totodată prima misiune privată cu echipaj uman.

Racheta Falcon 9 și capsula Crew Dragon cu cei doi astronauți NASA au decolat spre orbită unde va andoca la Stația Spațială Internațională! Capsula s-a decuplat cu succes de corpul rachetei care acum va reveni pe pământ și va ateriza pe o barjă pe ocean.

SpaceX și NASA vor încerca pentru a doua oară lansarea a doi astronauți pe orbita Pământului, o premieră istorică în colaborarea dintre administrația americană și zona privată.

NASA a lansat deja stream-ul live video, în pregătire pentru lansarea programată pentru ora 22:22 (ora României).

NASA şi patronul SpaceX, Elon Musk, au confirmat sâmbătă dimineaţă că starea vremii, deşi incertă, nu va opri preparativele pentru lansarea prevăzută la ora locală 15:22 (19:22 GMT) de la centrul spaţial Kennedy din Florida.

”Ne pregătim de lansare astăzi”, a scris pe Twitter Jim Bridenstine, directorul NASA, adăugând că riscul de anulare din cauza timpului nefavorabil rămâne de 50%. O nouă anulare este posibilă până în ultimul moment, aşa cum s-a întâmplat miercuri, când numărătoarea inversă a fost oprită cu mai puţin de 17 minute înainte de aprinderea motoarelor rachetei Flacon 9.

Foto: Facebook/NASA

Capsula Crew Dragon ar urma să fie lansată cu o rachetă Falcon 9, ambele tehnologii aparţinând companiei lui Elon Musk, SpaceX, transportându-i pe astronauţii şi piloţii de încercare Doug Hurley şi Bob Behnken într-o călătorie de 19 ore până la andocarea la Staţia Spaţială Internaţională (ISS), aflată pe orbită, la aproximativ 400 km altitudine

Cum se vede din România tentativa de decolare a navetei Crew Dragon

Preşedintele Agenţiei Spaţiale Române, Marius-Ioan Piso, a urmărit cu sufletul la gură tentativa de decolare a navetei Crew Dragon, scrie Mediafax. După ce miercuri, din cauza vremii, lansarea a fost anulată, compania SpaceX și NASA vor încerca sâmbătă, din nou, să lanseze doi astronauți pe orbita Pământului.

„Fiind vorba de o primă încercare, de un zbor de mireasă, cum se numeşte, şi fiind şi echipaj uman, precauţiunile sunt extraordinare. Totul trebuie făcut exact ca la carte. Sunt câteva mii de paşi care trebuie îndepliniţi exact în parametri. Cu toate aceste precauţiuni, probabilitatea de eşec a misiunii este cam de 1 la 60, iar probabilitatea de eşec cu echipaj victimă este cam de 1 la 270. Aceasta este acceptată. Misiunea probabil că va avea 1 la 276, în momentul acesta. (…) Asta este o lansare care se face şi dacă ai 20 de minute de vreme bună. În momentul ăsta, şansele sunt relativ mici. Şi azi şi mâine. Dar există probabilitatea să se facă o breşă în nori şi să poată să plece racheta. Durează cel mult un sfert de oră până sus, după care partea critică se cam termină”, a declarat Marius-Ioan Piso, preşedintele ROSA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri