Guvernul Orban a început să ia măsuri încă de la izbucnirea epidemiei în China şi a luat măsuri care nu au fost luate de alte ţări, măsuri care sigur că au suscitat foarte multe critici la vremea respectivă.

Premierul Ludovic Orban a declarat luni seara că România nu a fost pregătită şi că foarte multe spitale nu au fost pregătite pentru a face faţă unei astfel de provocări, cum e pandemia de coronavirus.

Orban a precizat că în economie lucrurile stau mai bine decât se aşteptau autorităţile, El a anunţat că a prezentat Parlamentului raportul privind activitatea Guvernului în bătălia anti-COVID-19 şi că se împlinesc şi 6 luni de la învestirea Guvernului, motiv pentru care va prezenta un raport al Cabinetului pe care îl conduce.

”România nu a fost pregătită să se confrunte cu acest pericol. Nu am avut echipamente, DSP-urile, majoritatea spitalelor nu au fost pregătite pentru a face faţă unei asemenea provocări. Am avut nevoie de o permanentă evoluţie în toate domeniile pentru a îmbunătăţi calitatea răspunsului la provocările cu care ne-am confruntat încă de la începutul crizei. Trebuie să vă spun din capul locului că am avut o abordare preventivă.

Guvernul şi autorităţile au luat măsuri înainte ca alte ţări să ia astfel de măsuri şi chiar înainte ca să existe avertismente care să forţeze Guvernul să ia astfel de măsuri. Îmi aduc aminte că Guvernul, prin Comitetul Naţional pentru Situaţii Speciale de Urgenţă, a început bătălia cu COVID înainte de declararea, instituirea de către preşedinte a stării de urgenţă, şi anume în 15 martie.

Noi am început să luăm măsuri încă de la izbucnirea epidemiei în China şi am luat măsuri care nu au fost luate de alte ţări, măsuri care sigur că au suscitat foarte multe critici la vremea respectivă””, a explicat Orban, citat de News.ro.

În ceea ce priveşte restricţiile impuse în contextul epidemiei de coronavirus, Ludovic Orban a declarat:

”Nu mi-am dorit niciodată să fiu în situaţia de a pune, ca premier, restricţii pentru cetăţeni. Toate deciziile în acest sens au fost luate pentru a putea salva vieţi prin reducerea răspândirii virusului. Nu le-am luat din plăcere, ci de nevoie”.

”Aceste măsuri au un caracter temporar, au fost dispuse doar pentru a reduce riscul de răspândire şi ne propunem ca după 15 mai, gradual, să le eliminăm, având la bază riscul epidemiologic. Evaluarea riscului este făcută de specialişti. Pentru fiecare ridicare de restricţii vom atepta o perioadă ca să vedem efectul, două săptămâni”, conform prim-ministrului.

Premierul a subliniat că în timp ce în România decesele sunt de ordinul sutelor, în Spania şi Franţa sunt de ordinul zecilor de mii, în timp ce Belgia care are cel mai mare număr de morţi la suta de locuitori.

”Primul caz de cetăţean român diagnosticat pozitiv s-a înregistrat pe 26 februarie. Atunci, în Spania erau doi cetăţeni pozitiv. Astăzi, în Spania sunt peste 270.000 de cazuri, iar în România peste 13.000.

O diferenţă care arată că măsurile pe care le-am luat au avut efecte, iar comportamentul responsabil al cetăţenilor a dus la o reducere drastică a răspândirii virusului în România. Ştiu că s-a comentat de multe ori că avem cazuri puţine pentru că nu se testează. Noi diagnosticăm în funcţie de necesităţi, conform protocolului OMS”, a precizat premierul.

”A trebuit să ne mobilizăm şi să luăm măsuri din mers, să perfecţionăm procedurile, să întărim capacitatea instituţiilor implicate în lupta cu pandemia, care ne-a prins fără echipamentele necesare.

S-a făcut un efort cumplit, pentru că cererea a explodat când oferta era mică. La ora actuală lucrurile sunt sub control. Am ajuns la situaţia în care putem să ne permitem şi gesturi de umanitate, pentru Republica Moldova, de exemplu”, a argumentat Orban.

El a spus că în prezent sunt 60 de centre de testare, iar capacitatea este de aproape 11.000 de teste zilnice.
”Sunt în curs de acrediare alte centre, iar scopul e să creştem capacitatea de testare la 15.000. Nu teste rapide promovate de alţii, ci teste care nu permit eroare în diagnosticare”, a explicat premierul.

254 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here