Un număr de 18 percheziţii au loc marţi în patru judeţe la persoane bănuite că ar fi tăiat, fără drept, arbori din fondul forestier naţional, iar pentru acoperirea faptelor ar fi folosit avize de însoţire false, creând astfel un prejudiciu de peste 570.000 de lei, potrivit unui comunicat transmis de Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ) Alba.

Din cercetări a rezultat bănuiala rezonabilă că, în perioada 2018 – 2020, o societate comercială din judeţul Alba, prin reprezentantul legal, ar fi exploatat, fără drept şi ar fi sustras arbori, din speciile molid şi brad, din fondul forestier naţional. Pentru a da o aparenţă de legalitate tăierilor de material lemnos efectuate, reprezentanţii societăţii ar fi întocmit, în fals, documente de însoţire între punctele de lucru ale societăţii, vizând transporturi de material lemnos care, în realitate, nu au fost efectuate sau ar fi întocmit documente de însoţire pe care erau menţionate cantităţi de material lemnos mai mici decât cele transportate. Materialul lemnos, în formă brută sau prelucrat sub formă de cherestea, ar fi fost transportat şi comercializat spre diverse societăţi comerciale şi persoane fizice„, se precizează în comunicatul de presă.

Prejudiciul a fost estimat la 571.061 de lei.

Percheziţiile sunt efectuate de poliţiştii Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Alba Iulia, în judeţul Alba -7, în judeţul Vâlcea – 6, în judeţul Sibiu – 4 şi una în judeţul Gorj la persoane bănuite de săvârşirea infracţiunilor de fals în înscrisuri sub semnătură privată, uz de fals, tăiere fără drept de arbori, furt de arbori, instigare şi complicitate la ultimele două infracţiuni.

Poliţiştii vor pune în executare 8 mandate de aducere, persoanele vizate urmând să fie conduse la sediul IPJ Alba, pentru audieri şi dispunerea măsurilor legale, transmite Agerpres.

La percheziţii, alături de poliţiştii de investigare a criminalităţii economice din IPJ Alba, participă poliţiştii Serviciului pentru Acţiuni Speciale, poliţişti din Inspectoratele de Poliţie Judeţene Vâlcea, Sibiu şi Gorj, precum şi consilieri superiori din cadrul Gărzii Forestiere Cluj.

Acţiunea beneficiază de sprijinul Direcţiei Operaţiuni Speciale.

336 Vizualizări

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here