Caută
Close this search box.

Rafila, despre încheierea epidemiei, în România: Indicele de transmitere trebuie să se menţină sub 1%

alexandru rafila

Prof.dr. Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, afirmă că vom putea vorbi despre încheierea transmiterii noului coronavirus în România atunci când indicele va fi sub 1%, acesta fiind cel mai important criteriu.

El a mai spus pentru Digi24, că totodată, este important ca 90% din persoane să poarte mască, timp de câteva săptămâni pentru a opri circulaţia virusului.

„Trebuie să menţinem acest indice sub 1 sau să se nu depăşească în mod obişnuit, pentru că, atunci numărul de cazuri va scădea şi putem discuta despre închiderea acestei epidemii. Ca să poţi să ai astfel de perspective, trebuie ca indicele de transmisibilitate să fie la valori mai mici, 0,6-0,7, astfel încât să speri că într-un interval poţi să discuţi despre eliminarea transmiterii într-o ţară.”

„Nu există măsuri perfecte care să evite orice posibilitate de transmitere a infecţiei, aşa cum nu există siguranţă pentru orice activitate umană. Al treilea element era legat de modul de respectare a măsurilor. Sunt studii care arată că dacă masca de protecţie e utilizată de 90% dintre persoane, circulaţia virusului, în câteva săptămâni se opreşte.Dacă 80% respectă sau utilizează corect masca, lucrurile staţionează şi dacă mai puţin de 80% o utilizează corect, numărul creşte”, a mai spus Rafila.

Cât priveşte reluarea cursurilor şcolare, Rafila a mai spus că este important ca programul propus să fie redus la maximum trei ore pe zi, procedura dee acces să nu dureze foarte mult, chiar dacă se măsoară temperatura şi mâinile sunt spălate.

În legătură cu redeschiderea bisericilor, Rafila a apreciat că nu vor fi probleme, mai ales dacă lumea va respecta distanţarea socială.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri