Caută
Close this search box.

Se întâmplă acum. Ana Birchall a depus un proiect de lege de desfiinţare a Secţiei Speciale

ana birchall

Deputatul Ana Birchall, fost ministgru al Justiţiei, anunţă că a depus în Parlament un proiect de lege pentru desfiinţarea urgentă a Secţiei Speciale.

„Sper că acest proiect de lege să fie dezbătut şi adoptat în Parlament în procedura de urgenţă şi aceasta creaţie marca Iordache, Tudorel Toader, Savonea şi compania, să fie abrogată!”, subliniază Birchall.

„Astăzi, alături de alţi colegi din Parlament, în calitate de iniţiator, am semnat şi depus la Parlament, proiectul de lege pentru desfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justiţie din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, cunoscută şi sub denumirea de Secţia Specială, SIIJ.

Este un proiect de lege extrem de important pentru sistemul de justiţie din România, pentru asigurarea respectului şi a domniei legii în România, pentru recâştigarea încrederii romanilor în actul de justiţie. Este un proiect important inclusiv din perspectiva imaginii pe care România o are în instituţiile europene şi organismele internaţionale. Sper că acest proiect de lege să fie dezbătut şi adoptat în Parlament în procedura de urgenţă şi aceasta creaţie marca Iordache, Tudorel Toader, Savonea şi compania, să fie abrogata!

Şi mai sper că vremea şmecheriilor introduse, aşa, pe furiş, nu ştiu de cine, nu ştiu pe unde, exact cum au fost şi prevederile toxice privind SIIJ trebuie să apună şi, sper eu, a apus!

Chiar dacă mi-a adus nenumărate campanii de denigrare şi defăimare cu informaţii mincinoase la adresa mea şi a familiei mele, campanii care mă aştept să continue, chiar dacă mi-a adus nenumarare cereri de remaniere din funcţia de ministru al Justiţiei şi atunci, şi acum susţin că această Secţie specială, aşa cum este acum reglementata, nu poate continua să funcţioneze. Această secţie nu este în beneficiul actului de justiţie atât timp cât, de exemplu, potrivit legii, are competenta de a retrage, discreţionar, căi de atac sau de a reţine tot dosarul, indiferent de infracţiunea cu care este sesizată. Cu alte cuvinte, orice persoană care este urmărită, cercetată şi face o plângere la această Secţie Specială, SIIJ are competenţa să reţină tot dosarul. Fie că vorbim de infracţiuni grave, omor, proxeneţi, bande de tâlhari, criminalitate organizată, viol, omor orice alt tip de infracţiune, repet orice persoană care înţelege să facă o plângere la Secţia Specială, SIIJ, conform articolului 88 indice 1 alin.2, are competenţa să reţină şi să continue cu acel dosar.

În august 2019, în cadrul Ministerului Justiţiei, am constituit şi coordonat un grup de lucru care a analizat recomandările GRECO, recomandările MCV, Comisiei de la Veneţia, precum şi toate punctele de vedere primite atât de la instituţiile relevante din sistemul judiciar, cât şi de la toate asociaţiile profesionale. Această analiză a cuprins şi alte recomandări venite de la fiecare roman care ne-a scris trimiţând petiţii şi scrisori la minister.

Principala concluzie a fost desfiinţarea SIIJ, în regim de urgenţă, existând şi suspiciunea că Secţia Specială a fost înfiinţată tocmai ca să transfere dosare sensibile de la DNA la SIIJ, ‘care ar putea fi mai predispusă intervenţiilor şi presiunilor exterioare, de ordin politic, decât o instituţie consacrată şi consolidata în timp precum DNA’, tocmai pentru că SIIJ are competenta de a ancheta orice persoană, dacă în plângere este menţionat şi un magistrat”, a anunţat Ana Birchall.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri