Caută
Close this search box.

CSM îşi exprimă dezacordul şi îngrijorarea privind impozitarea pensiilor speciale

csm

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) anunţă că „îşi exprimă ferm dezacordul şi îngrijorarea faţă de adoptarea de către Parlament a unor măsuri care afectează statutul magistratului”. CSM protestează astfel faţă de impozitarea cu 85% a pensiilor speciale.

„Consiliul Superior al Magistraturii îşi exprimă ferm dezacordul şi îngrijorarea faţă de adoptarea, de către Parlamentul României, a unor măsuri care afectează statutul magistratului.

Astfel, printr-un procedeu legislativ disimulat, a fost adoptată măsură supraimpozitarii progresive a pensiei de serviciu a judecătorilor şi procurorilor, cu consecinţa eliminării acestei garanţii constituţionale.

Consiliul Superior al Magistraturii susţine şi de această dată, în totalitate, demersul legal al Secţiilor Unite ale Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, de sesizare a Curţii Constituţionale în vederea exercitării controlului de constituţionalitate, înainte de promulgare.

În acest sens, Consiliul a transmis Curţii Constituţionale opinia sa juridică, bazată pe argumentele de neconstituţionalitate intrinsecă şi extrinseca a actului normativ adoptat, deduse atât din jurisprudenţa instanţei de contencios constituţional, cât şi din reglementări internaţionale relevante cu incidenţă în domeniul statutului magistratului şi al independenţei justiţiei.

Totodată, Consiliul Superior al Magistraturii a transmis opinia sa juridică argumentata şi în susţinerea demersului legal al Secţiilor Unite ale Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, de sesizare a Curţii Constituţionale în vederea exercitării controlului de constituţionalitate, înainte de promulgare, asupra propunerii legislative privind unele măsuri în domeniul fondurilor nerambursabile europene, prin care a fost modificat statutul judecătorilor în ceea ce priveşte regimul disciplinar aplicabil acestora.

Astfel, proiectul de lege reglementează din nou abaterea disciplinară care a mai fost anterior introdusă prin dispoziţiile art. IV punctul 26 din O.U.G nr. 23/2020, publicată în Monitorul Oficial la data de 12.02.2020, act normativ declarat neconstituţional în ansamblul său de către Curtea Constituţională la data de 02 iunie 2020, prin Decizia nr. 221.

Consiliul Superior al Magistraturii, ca unic garant constituţional al independenţei justiţiei, nu va abdica de la susţinerea necondiţionată a tuturor principiilor care dau conţinut acestei valori constituţionale, sens în care va efectua toate demersurile care se impun pentru protejarea să efectivă”, anunţa CSM într-un comunicat de presă.

Avocatul Poporului, Renate Weber, a declarat joi seara că legea de impozitare a pensiilor speciale cu 85% este o „gravă încălcare a Constituţiei”. Ea a sugerat că parlamentarii intenţionat au făcut legea atât de proastă pentru a pică la CCR.

„Văd multă ipocrizie la mijloc. Cu scuzele de rigoare, dar nu am cum să o numesc altfel. Pentru că de ieri aud la diverşi politicieni că toată lumea aşteaptă să se pronunţe CCR: Păi de ce faceţi o lege dacă ştiţi că ea trebuie să ajungă la CCR, pentru că acolo trebuie să fie tranşata? Pur şi simplu pentru că Parlamentul nu îşi asumă să facă ceea ce este corect? Ca să cadă tot blamul pe cine? Pe mine, pe Avocatul Poporului? Ei îmi forţează mâna. Eu văd o gravă încălcare a Constituţiei şi evident că trebuie să sesizez CCR. Normal ar fi ca în statul de drept fiecare să îşi asume răspunderea pentru ce face”, a declarat Weber la România TV.

„Este o dublă impozitare. Pensiile de peste 2.000 de lei se impozitează cu 10%. Apoi e încă o impozitare, pentru că nu scrie nicăieri că cei 10% se şterg. E impozitare la impozitare. Avocatul Poporului şi adjuncţii săi nu au pensii de serviciu. Noi suntem asimilaţi miniştrilor. E o chestiune de principiu şi am considerat că este corect să ne adresăm CCR”, a mai spus Weber.

Avocatul Poporului, Renate Weber, a sesizat joi Curtea Constituţional cu o obiecţie de constituţionalitate privind legea de impozitare cu 85% a pensiilor speciale. Şi ICCJ a decis să sesizeze CCR pe aceeaşi temă.

CCR a confirmat că a înregistrat sesizarea Avocatului Poporului cu privire la proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Legii 227/2015 privind Codul Fiscal.

Până la acest moment, Curtea Constituţională nu a stabilit un termen la care urmează să fie discutată sesizarea.

Şi Secţiile Unite ale ICCJ au decis, joi, cu unanimitate de voturi, sesizarea Curţii Constituţionale cu obiecţia de neconstituţionalitate a legii privind impozitarea pensiilor speciale cu 85%.

Liderul deputaţilor PNL, Florin Roman, s-a arătat anterior convins că legea privind impozitarea pensiilor speciale cu 85% va ajunge la CCR şi a făcut apel către judecătorii CCR să nu judece în interesul „propriilor buzunare”.

„Faptul că se va ajunge la CCR cu această lege este evident. Noi, cei de la PNL, facem apel de acum la judecătorii CCR, dintre care cinci au cumul de pensie-salariu şi sunt şi beneficiari de pensii speciale să-şi amintească că sunt judecători constituţionali ai României. Reprezintă poporul român, nu propriile buzunare şi propriile lor interese personale”, a declarat Roman.

Plenul Camerei Deputaţilor a dat, miercuri, vot favorabil proiectului de lege pentru modificarea şi completarea Legii 227/2015 privind Codul fiscal, care are ca obiect de reglementare instituirea unei taxe pe veniturile şi indemnizaţiile pentru limita de vârstă.

Au fost înregistrate 307 de voturi „pentru” şi unul ”împotriva”.

Conform unui amendament de la PSD, PNL şi USR, „pensiile cu valoare de până la 2.000 de lei inclusiv nu se impozitează, cele cuprinse între 2.000 şi 7.000 se impozitează cu 10%, iar pensiile cu o valoare de peste 7.001 lei se impozitează cu 85% pentru ceea ce depăşeşte suma de 7.001 lei”.

Proiectul, adoptat de Senat în 2019, a fost susţinut în plen de toate grupurile parlamentare şi introduce noţiunea de „taxa pe veniturile din pensii şi indemnizaţii pentru limita de vârstă”.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri