Caută
Close this search box.

Jurnalistul Ovidiu Zară face acuzații grave: Daniel Bãluţã “administreazã” sectorul 4 cu firme de casã, interlopi şi … diplome false

Afacerile şi obiceiurile cu iz de ilegalitate al primarului Sectorului 4, Daniel Bãluţã, au ocupat de-a lungul ultimilor patru ani spaţii generoase în mass-media. Insa doar în acea parte a mass-media care îşi respectã statutul, nu şi în cea care a acceptat spaţii de publicitate oferite din bugetul public, cu generozitate, de edilul Sectorului 4, afirmă jurnalistul Ovidiu Zară, lansând o serie de acuzații grave la adresa edilului pe care le publicăm în întregime. 

Punând cap la cap subiectele apãrute de-a lungul timpului în mass-media referitoare la Daniel Bãluţã, s-au observant anumite comportamente de tip mafiot şi o evoluţie, cel puţin din punct de vedere financiar, îngrijorãtoare cu privire la administrarea banului public.

Mass-media a subliniat deseori faptul cã Daniel Bãluţã a reuşi sã obţinã cel de-al doilea mandat de primar cu sprijinul unor persoane dubioase, etichetate de mass-media drept “infractori” sau “grupuri interlope”, pe care edilul le-a “recompensat” dupã ce a ajuns sã controleze circuitul banilor publici care alimenteazã bugetul Primãriei sector 4.

Acest lucru reste vizibil din contractele publice încredinţate de Primãria Sector 4, în care actori principali abonaţi la banul public au fost, de multe ori, doar anumite societãţi comerciale.

Cu toate acestea, în acest amalgam de interese şi combinaţii obscure, nimeni nu a discutat însã niciodatã despre calitatea serviciilor publice din sectorul 4, dar mai ales despre costurile imense suportate de contribuabili pentru punerea în execuţie a contractelor atribuite de Daniel Bãluţã.

In discursurile sale – capitol la care nu-l întrece nimeni –  primarul Bãluţã pare sã fi cãpãtat un tic verbal: în sectorul 4 totul este la superlativ, iar el este un adevãrat recordmen la constuirea de parcãri, la lãrgit şosele, la re-re-re “amenajat” pieţe şi spaţii verzi. Insã realitatea din spatele acestei faţade poleitã doar cu vorbe este cu totul alta.

  • Firme de casã deţinute de afacerişti cu un trecut dubios, dar conectaţi la sferele înalte, abonate la banii publici ai Sectorului 4

La toate procedurile de achiziţie publicã iniţiate de Primãria condusã de Daniel Bãluţã pentru reabilitarea termicã şi creşterea performanţei energetice a blocurilor din sectorul 4 s-au prezentat de fiecare data aceeaşi operatori econimici, în diverse forme de asociere. De multe ori, clienţii fideli ai procedurilor initiate de Daniel Bãluţã au fost Concelex, Delta ACM 93 şi Palex Instalaţii, societãţi comerciale care care au primit contracte de lucrãri în sumã de peste 3 (trei) miliarde de lei, sume provenite din fonduri europene.

Concelex – companie deţinutã de afaceristul Daniel Piţurlea – nu a avut parte doar de contracte de reabilitare a imobilelor.  Societatea respectivã a mai obţinut de la Primãria Sector 4 un contract în sumã de 4.083.088 lei constând în lucãrile de modernizare, recompartimentãri interioare în vederea obţinerii autorizaţiei de Securitate la incendiu pentru recent re-re-re “amenajata” Piaţã Progresul, unde a executat lucrãri de o calitate … îndoielnicã.

Insã aceste contracte sunt doar o mica parte din “isprãvile” financiare ale edilului.

De exemplu, Primãria condusã de Daniel Bãluţã a acordat un contract în sumã de 2,5 milioane de euro unui consorţiu din care a fãcut parte şi societatea Anduna Servimob SRL, controlatã de afaceristul Florin Marius Drãguţ – un privilegiat al sistemului date fiind conexiunile sale foarte solide cu lideri politici şi şefi din structurile de siguranţă ale statului, anchetat de procurorii DNA în 2015 pentru cã ar fi dat mitã în schimbul obţinerii unor contracte cu CNADNR (actuala CNAIR).

Despre Drãguţ, trebuie spus cã este soţul Ninei Drăguţ – fosta purtătoare de cuvânt şi protejata lui Adriean Videanu, fost marcant lider PDL, ministru şi primar al Capitalei. Numele lui Florin Marius Drãguţ a fost menţionat la un moment dat în mass-media ca fiind implicat indirect, prin intermediul firmei Mega Construct Grup SRL, în Prime Time Construct SRL, alãturi de Andrei Plumb şi Dan Plumb, nimeni alţii decât fiul şi soţul Rovanei Plumb, fost ministru PSD al Muncii şi fost al Mediului, actual europarlamentar PSD.

Totodatã, într-o investigaţie publicată în noiembrie 2015 de riseproject.ro, numele lui Florin Marius Drãguţ a apãrut ca fondator al SC Servicii de Pompieri Descarcerare SA (specializată în lucrări de prevenire şi stingere a incendiilor – PSI), alãturi de personaje importante precum Cosmin Aurelian Udor (fiul lui Aurel Udor – general cu două stele în rezervã, inspector şef al ISU Bucureşti la data înfiinţării firmei de PSI), Mihai Gabriel Popescu (zis “Mişu Pricopsitu”, fost director al Hotelului Bucureşti înainte de privatizare şi fost consilier al lui Ludovic Orban pe vremea când acesta din urmã era ministru al Transporturilor) şi de Horaţiu Cosmin Udrişte (fiul lui Gheorghe Udrişte, fost deputat PNL, fost şef Metrorex şi fost director în Primăria Capitalei pe vremea lui Traian Bãsescu şi Adriean Videanu).

Tot despre Drãguţ, riseproject.ro a scris cã acesta ar fi utilizat companii offshore înmatriculate în Cipru (Cowest Managemet Limited) în derularea unor tranzacții financiare bazate pe relații comerciale suspecte de spălare de bani (împrumuturi, contracte de consultanță etc.) cu firmele la care acesta deținea sau deține acțiuni în România, dar și cu el ca persoană fizică.

Revenind însã la legãtura dintre Florin Marius Drãguţ şi Primãria sector 4, persoane care au dorit sã menţinã anonimatul, susţin cã le-a atras atenţia modul în care omul de afaceri şi-a menţinut relaţia privilegiatã, prin direcţionarea unor comisioane.

Din reţeaua stufoasã de conexiuni a primarului Daniel Bãluţã mai face remarcat încã un nume: Valentin Niculae, un prosper om de afaceri ale cãrui companii au primit contracte de peste 1,5 milioane de euro de la instituţii subordonate Consiliului Local al Sectorului 4 pentru prestãri servicii sau întreţinere a echipamentelor termice şi de climatizare.

Evidenţele aratã cã societãţi precum Green Team Instal SRL, Valest Termic Trust SRl şi Termo Eco Service Consult, toate aflate sub influenţa lui Valentin Niculae, s-au regãsit ca subcontractori ai Concelex-ului deţinut de Daniel Piţurlea în proiectul pentru modernizarea şi recompartimentarea Pieţei Progresul.

Mai mult, documente oficiale aratã cã Termo Eco Service Consult SRl şi-a adjudecat şi contractul de servicii de supravegherea tehnicã a echipamentelor din domniul Inspecţiei de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub presiune şi Instalaţiilor de Ridicat (ISCIR) prin Operator responsabil cu Supravegherea şi Verificarea Tehnicã a Instalaţiilor (RSVTI), printr-un acord cadru pe o perioadã de 4 ani, la valoarea estimatã a acestui contract fiind de aproximativ 1.000.000 euro (4.516.560 lei).

  • Contracte de achiziţii publice “clocite” de firmele câştigãtoare

Potrivit unor surse familiarizate cu modul de atribuire a contractelor cãtre firmele menţionate anterior, se pare cã au existat nereguli încã din faza de elaborare a documentaţiilor procedurilor de achiziţie publicã, acestea fiind întocmite chiar de cãtre prestatori, nu de cãtre autoritatea contractantã (adicã Primãria sector 4), aşa cum prevede legislaţia privind achiziţiile publice.

Surse din interiorul Primãriei sector 4 susţin cã una dintre principalele rotiţe ale angrenajului ilicit din instituţie ar fi Adrian Ghitcuţã, fost director executiv al Direcţiei de Relaţii cu Cetãţenii şi al Direcţiei de Autorizãri (calitate în care a avut calitatea de martor în dosarul tragediei de la “Colectiv”). Despre acesta, se cunoaşte cã a ajuns director în Primãria sector 4 în mandatul fostului edil, Cristian Popescu Piedone datoritã relaţiei de prietenie cu Iulian Cârlogea (nepotul lui Piedone), dar şi a susţinerii unor funcţionari superiori din MAI şi, posibil, DGIPI. Sursele din interiorul Primãriei sector 4 spun cã Ghitcuţã ar fi veriga de legãturã dintre Daniel Bãluţã şi omul de afaceri Valentin Niculae, ceea ce, dacã se va dovedi de cãtre organelle abilitate a fi adevãrat, ar explica multe.

Insã aspectul cel mai grav care reflectã modul nociv în care este administratã Primãria sector 4 de cãtre Daniel Bãluţã este acela al legãturilor periculoase pe care “dentistul” le-a cultivat cu anumite personaje asimilate lumii interlope, care l-au susţinut financiar în campania electoralã din anul 2016. Despre dedesubturile acestor relaţii şi despre modul în care administraţia localã de la sectorul 4 a fost înţesatã cu tot felul de indivizi dubioşi, jurnaliştii de la riseprofect.ro au scris recent într-o amplã anchetã (click AICI  – https://www.riseproject.ro/articol/ce-pazeste-nelu-lupu/)

  • Dupã doi ani de “cercetãri”, DNA a muşcat doar un pic din mâna dreaptã a lui Bãluţã

Un prim semnal privind dorinţa autoritãţilor de a face cât de cât luminã în afacerile urât mirositoare de la sectorul 4 îl reprezintã recenta trimitere în judecatã a lui Marian Goleac (n.r. – soţul prefectei de Bucureşti numitã de PSD şi menţinutã de PNL, graţie relaţiei de prietenie pe care lideul liberal o are cu acesta) considerat mâna dreaptã a primarului Daniel Bãluţã şi un apropiat al unor personaje dubioase, etichetate de meass-media ca aparţinând lumii interlope.

Dupã mai bine de 10 ani de la apariţia în cotidianul “Adevãrul” a unui articol care demonstra cã Marian Goleac s-a angajat în Primãria sector 4 utilizând o diplomã de bacalureat falsificatã, pe baza cãreia şi-a procurat ulterior, în mod illegal, douã diplome de studii superioare de la Universitatea Oradea, DNA s-a autosesizat şi a scos de la sertar falsurile lui Goleac, trimiţându-l în judecatã sub acuzaţia de înşelãciune.

Deşi acest dosar al DNA ar trebui considerat un “succes”, totuşi rechizitoriul prin care Marian Goleac a fost trimis în judecatã ridicã mari semne de întrebare în privinţa corectitudinii procurorilor.

Primul motiv ar fi acela cã Marian Goleac – uns de Daniel Bãluţã director general interimar al SC Amenajarea Domeniului Public (ADP) 4 SA (inclusiv la data întocmirii rechizitoriului), a fost trimis în judecatã doar pentru comiterea infracțiunii de înșelăciune în formă continuată, nu şi pentru sãvârşirea infracţiunilor de fals, uz de fals şi fals în formã continuatã.

Al doilea motiv ar fi acela cã Marian Goleac a fost trimis în judecatã în stare de libertate, deşi într-un alt caz similar, cel al fostului director al Transelectrica, Marius Dănuț Carașol, procurorii DNA au cerut reţinerea şi arestarea acestuia pentru cã și-a falsificat CV-ul susținând în fals că a absolvit Politehnica București.

Ar treilea motiv ar fi acela cã pe parcursul urmãririi penale procurorii DNA nu l-au chemat la audieri pe primarul Daniel Bãluţã, cel puţin în calitate de martor, ţinând cont de faptul cã acesta a fost pionul care l-a împins şi susţinut  pe Marian Goleac la şefia ADP 4 SA, cu toate cã ştia încã din anul 2010 cã prietenul sãu avea o diplomã de bacalaureat falsã, astfel cã nu ar fi putut ocupa decât funcții de execuție pentru care erau necesare doar studii gimnaziale (floricultor, lucrător pentru salubrizare spații verzi, îngrijitor clădiri, fierar betonist, pavator, etc.).

Al patrulea motiv ar fi şi faptul cã procurorii DNA au închis ochii la declaraţiile mincinoase ale unor foşti membri ai CA ai ADP 4 SA (unii dintre aceştia membrii PSD), care au declarant la unison cã habar nu aveau de falsurile lui Marian Goleac.

Iar al cincilea motiv, îl reprezintã faptul cã procurorii DNA i-au imputat lui Marian Goleac drept prejudiciu doar suma de 1.762.610 lei (doar cuantumul veniturilor încasate de acesta între 2008 – mai 2020 când a deținut pe nedrept diverse funcţii în Primãria sector 4, inclusiv pe cea de director general al ADP 4 SA), nu însã şi pe cea a contractelor comerciale de zeci de milioane de euro, care sunt nule de drept depoarece acesta le-a semnat în fals în decursul perioadei menţionate, cu girul lui Daniel Bãluţã.

Dovadã a faptului cã în dosarul în care Goleac are calitatea de inculpat “miroase”, este şi faptul cã vreme de mai bine de doi ani de la momentul sesizãrii din oficiu al procurorilor DNA şi pânã pe 17 iunie 2020 (data trimiterii în judecatã), DNA nu a zis nici pâs despre faptul cã Daniel Bãluţã nu a întreprins nimic pentru ca ADP 4 SA sã se constituie parte civilă pentru recuperarea prejudiciilor produse de mâna sa dreaptã.

Insã despre povestea neromanţatã a diplomelor false pe care Goleac le-a utilizat (cu complicitatea primarului Sectorului 4) pentru a avea acces la “caşcaval”, dar mai ales despre legãturile acestui tandem cu personaje influente din politicã, justiţie, MAI, servicii, mass-media etc, vom reveni, în speranţa cã autoritãţile competente vor scoate de la sertar şi vor finaliza cu celeritate şi profesionalism cele câteva zeci de dosare vizând modul penal în care a fost “administratã” visteria sectorului 4 de cãtre Daniel Bãluţã & comp.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Ultimele stiri